Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 2.6.2021 21:20

Kysymys: Märkätilan kopolaatat ja halkeama perusmuurissa

Kylpyhuone ja sauna

Suihkutilan seinästä irroitin muutaman kopolaatan ja muutaman haljenneen. Koputtelin irti sen mitä haljenneesta saneerauslaastista sovinnolla lähti. Halkeamia sahailin monitoimityökalun kaakeliterällä siistemmiksi. Saneerauslaastin ja harkkoseinän välissä oli jotain valkoista laastia. Onko kalkkilaastia kenties? Sitä oli vaihtelevilla paksuuksilla. Osa siitä oli aivan jauhoa ja poistin tetäsharjalla sen mitä lähti.

Halkeaman perusmuurissa on todennäköisesti aiheuttanut perusmuurin ulkopuolella, maassa oleva mopoauton kokoinen kivi, jota edellinen asukas ei ollut suuren koon vuoksi poistanut salaojaremontin yhteydessä. Aikojen saatossa kivi on ilmeisesti liikahtanut muurin pinnassa. Ulkopuolella ei kuitenkaan näy halkeamaa, ainoastaan sisäpuolella. Laattojen halkeamat olivat olemassa jo vuonna 2008, kun ostimme talon. Sen jälkeen halkeamat eivät ole tähän päivään tullessa havaittavissa määrin kasvaneet. 

Nyt haluan vihdoin korjata tuon kauneusvirheen. Tulemme teettämään tulevaisuudessa mitavamman remontin suihku- ja saunatiloissa, jolloin halkeamaan päästään puuttumaan rakenteellisesti perusteellisemmin sen yhteydessä.

Nyt kumminkin kaipaisin neuvoja tämän kertaiseen korjaustoimenpiteeseen. Missä järjestyksessä ja millaisilla tarvikkeilla lähden kiinnittämään laattoja? Mitä laitan noihin halkeamiin ja millä kiinnitän laatat? Pitäisikö liimata jotenkin, että tarvittaessa kiinnitysaine joustaisi vähän. Täytänkö kuopat pelkällä saneerauslaastilla?

Kiitos vastauksestanne jo etukäteen.

 
Kommentoi:*
Vastaus

Kuvasta päätellen näyttää routavauriolta, sillä kivi pakkasaikaan johtaa maahan kylmää jäädyttäen sen ja näin aiheuttaa routimisen. Ehdotan tuon mopoauton kokoisen kiven poistamista muualle ja kiven poistamisen jälkeen mahdollisen kuopan täyttämistä routimattomalla murskeella tms. sekä maanpinnan suojaamista lähietäisyyteen asti routalevyin, jolloin routiminen lakkaa. Laatoitetun seinän korjauksen voi tehdä vasta edellisten toimenpiteiden jälkeen. Railoituneen kohdan voi korjata puhdistamalla pinnasta kaikki irtoava materiaali pois harkkoseinään saakka, imuroimalla pölyt pois sekä tasoittaa harkkoseinän pinta tarpeen vaatiessa ja kiinnittää laatat joustavalla saneerauslaastilla. Edellä oleva ehdottamani laattaseinän vauriokohdan korjaus on hätäkorjaus ja myöhemmin tehtävän koko suihkutilan (märkätilan) korjauksen yhteydessä, on myös tehtävä kaiken laatoituksen alle vedeneristys.
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Märkätilan kopolaatat ja halkeama perusmuurissa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*