Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 31.5.2021 16:19

Kysymys: Modernin lamellihirsitalon märkätilojen ulkoseinät

Kylpyhuone ja sauna

Meillä on lupahakemusta vaille ainoastaa riita siitä että miten nuo märkätilojen vesieristäminen tehdään.

Itse haluaisin ja koen että olisi paras ratkaisu niin että kaikki sisäseinät kyllä vesieristetään kunnola lattiasta kattoon mutta hirsi ulkoseinää en haluaisi peittää.

Onko mahdollista jättää vesieristys noin 20cm lattiasta ylös? seinään pystyy laittaa, niinkuin saunassa, saunasuojaa. Ja olen sitä mieltä että peittämätön hirsiseinä hengittää tarpeeksi hyvin ettei pääse mätänemään kosteuden takia ollenkaan, mutta jos tämä seinä koolataan ym. niin uskon että tämä pahentaisi asiaa jos ei riittävä ilmankulku saada varmistettua.

Roiskevettä tälle hirsiseinälle ei tule, lähin suihku on 2m päässä toisessä seinässä ja mahdollinen suihkuseinä tulossa jos se siitä on kiinni.

Jos on mahdollista jättää vedeneristys pois niin löytyyköhän tälle mitään referenssiä tai muuta vastaavaa jonka saa näytettyä kaupungin rak.insseille?

Useimmat päätyneet siihen että muuraavat harkkoseinän hirsiseinän eteen mutta että riittävä ilmankierto ei ole ollut varmaa koska alhaalta hankala saada ilmarakoa.


Kommentoi:*
Vastaus

Asia on ratkaistu lapin kelomökeissä vuosikymmeniä ennenkuin vesieristyksiä etelän omakotitaloissa erikseen vaadittiin.  Olet aivan oikeassa seinän alaosa on tärkeää eristää niin, että se on yhtenäinen osa lattian vesieristystä. Näkyviin haluttujen ulkoseinien alapäihin kiinnitetään vanerilevykaistat n. 200 mm korkuiset ja ne vesieristetään sekä laatoitetaan. Kun laatoitukset ja pintäkäsittelyt ulkoseinähirsille on tehty  sekä katto on valmis, niin näkyviin haluttujen hirsiseinien eteen asennetaan karkaistulaminaattilasi tai polykarponaattilevy. Nurkat tiivistetään listalla ja sikonimassalla.   Akryylilevy ei  käy, sillä se on liian pehmeä ja sumenee nopeasti. Levyn kiinnityksen apuna voi käyttää paikasta riippuen erilaisia valmiita rst- tai aluminilistoja. Ylläolevalla ratkaisumallilla saat varmasti silmän iloa hirsiseinästä ja onnitteluja hienosta ratkaisusta, mikä ei aivan halpa ole.  
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Modernin lamellihirsitalon märkätilojen ulkoseinät":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*