Suihkutila kaapilla remonttikohteeseen (Kylpyhuone ja sauna)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Kylpyhuone ja sauna aihealue Seuraava
pvm: 12.10.2020 20:57

Kysymys: Suihkutila kaapilla remonttikohteeseen

Kylpyhuone ja sauna

Hei, tuodaan porakaivon vesi huoneeseen, jossa on 10cm paksu betonilattia,  alla muovi, 10cm styrox, hiekkaa ja kallio. Tilaan tulee painesäiliö, varaaja, pyykkikone, pytty, pesuallas sekä suihkukaappi. Putkimiehen mukaan riittää, kun vesieristyksen nostaa lattiasta 20 cm, kelpaako tämä tosiaan? Lattiaan tulee lattiakaivo ja sähkölämmitys. Huone eristetään muusta tilasta väliseinällä, onko se järkevin tehdä väliseinätiilistä vai puurunko ja levyt? Yksi huoneen seinä on rapattu tiiliseinä, jossa menee savuhormi eli hieman lämmin talvella. Toinen on hirsinen väliseinä. Kolmas on hirsinen ulkoseinä, jonka rakenne mietityttää: sisältä ulos kovalevy 3mm, mineraalivilla 5 cm, paksu hirsi, mineraalivilla 10 cm, tuulensuoja, ilman tuuletusrakoa lauta. Onko molemmin puolin eristäminen riski hirrelle?

Kommentoi:*
Vastaus

Jos tilaan tulee lattiakaivo, niin tila on ns. märkätila, jolloin kaikki seinäpinnat ja lattia tulee vesieristää. Kaikki hirsiseinät olisi hyvä,  jos voisit muurata syrjätiilestä seinäverhoukset niin, että hirttä vasten jäisi n. 30 mm:n tuuletusrako. Tuuletusrako jäisi auki alakaton yläpuolelle. Hirsiseinä ulkopintaan voi laittaa laitta eristettä turvallisesti.  Kuitenkin ulkovuorilaudan alle aina tuuletusrako.  Pelkästään sisäpintaan lisäeristeen laittaminen on iso riski, koska hirsi voi jäädä niin kylmäksi, että sen sisään syntyy kastepiste ja tiivistynyt vesi jäätyy ja sulatessaan saattaa aiheuttaa lahoamiskierteen alkamisen.  

Jos tila on jo olemassa talossa, niin huoneen käyttötarkoituksen muutos tarrvitsee ainakin toimenpideluvan.  Kannattaa olla rakennusvalvontaan yhteydessä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Suihkutila kaapilla remonttikohteeseen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*