Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen (Lämmitys)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 20.10.2010 8:40

Kysymys: Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen

Lämmitys

Olen hankkimassa, rivitalo-osakkeeseen ilmalämpöpumppua suoran sähkölämmityksen rinnalle.Kohde on rakennettu 1982 ja on tiili/puuvuorattu, osakkeeseen on myös asennettu koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla(vallox 95 se). Haluaisin myös että ilmapumpulla voisi kesäaikaan jäähdyttää huoneistoa. Mutta korviini on kantautunut huhuja, että taloja joita on jäähdytetty ilmalämpöpumpulla on tullut kostepiste höynsulkumuovin ja sisäseinälevyn väliin. Ja alkanut pehmittämään ja tummentamaan pintamateriaaleja --> kosteusvaurio. Onko tämä vain tietämättömien huhupuheita vai pitäisikö minun unohtaa tämä mukavuutta lisäävä jäähdytys ominaisuus, etten aiheuttaisi rakenteisiin kosteus vauriota kesäisellä jäähdyttämisellä?.
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus
Monessa kahvipöydässä on asiantuntijoita, jotka värittävät ongelmia tuntojensa mukaan. Jos sisälämpötila on alempi kuin ulkolämpötila, kosteus pyrkii silloin ainakin teoreettisesti ulkoa sisälle. kosteus jää tällöin höyrysulun ulkopuolelle, eikä aiheuta kosteusvauriota höyrysulun sisäpuolelle. Tämä on yksinkertaistettu esimerkki. Jos ulkolämpötila on +25 astetta ja ilmansuhteellinen kosteus 70 % RH, kastepiste on +19 astetta. Kukaan normaali perhe ei viilennä asuntoaan tuohon lämpötilaan. Siitä on seurauksena kesäflunssa. Ulkolämpötilat ovat hyvin hetkellisiä, ja vain keskipäivällä ilmeneviä. Muu aika vuorokaudesta on tilanne jotain muuta. Ainoa teoreettinen mahdollisuus sisäpuolen levyn kastumiseen on, että sisälämpötila on painettu alle 20 asteen, ja sitten otetaan lämpöpumppu pois päältä, jolloin sisälle virtaa kosteaa lämmintä ilmaa ulkoa. Silloin levyn pintaan voi syntyä kastepiste, ja levy kastuu. Kun käyttää järkeä ilmalämpöpumpun käytössä, mitään ongelmaa ei synny. Kesällä ei pidä pyrkiä sisäilman viileydessä alle +22 asteen. Sehän on lämpötila talvellakin.
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Ilmalämpöpumpulla jäähdyttäminen":

Ei jokaisen normaalin perheen kodissa ole huonelämpötila +22 astetta. Meillä on ihan normaalina 20 astetta  ja allekin. 22 asteessa on jo tukalaa. Eikä suositustenkaan mukaan pitäisi olla 22 astetta. Muuten hyvä vastaus. [J2924311217]
16.5.2019 13:17Kommentoi:*