Kerrostalon lämmitys ja syksyn kosteus (Lämmitys)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 5.10.2020 19:54

Kysymys: Kerrostalon lämmitys ja syksyn kosteus

Lämmitys

Syyskuun ja lokakuun alun lämpötilat ovat olleet melko lämpimiä täällä Pirkanmaalla sekä päivällä, että yöllä.

Kerrostalomme asunnoissa sisälämpötilat ovat ok. n. 20-23 asteen haarukassa. Patterien yläosista tuntuu inasen lämpöä, eli lämmityskustannuksia säästyy toistaiseksi leutojen säiden ansiosta. Mutta kun puhutaan ilmastonmuutoksesta ja sen myötä sateiden runsastumisesta useammalle syyskuukaudelle. Tietenkin tämä kosteus tuntuu myös asuntojen sisällä verrattuna kuivempaan ja kylmempään vuodenaikaan.Kysymys: Onko millaisia suosituksia kiinteistöille, jos ankara ulkokosteus koittelee viikkokaupalla plussan puolella olevassa säätilassa. Lisätäänkö esim. säätökäyrästä lämmitystä. Lisätäänkö tehoilmastointia. (Talossa on koneellinen kaksivaiheinen poistoimuri. Ilmastointikanavat puhdistettu ja säädetty asuntokohtaisesti hiljakkoin. Korvausilma tulee ikkunoiden korvausilmaventtiileistä. Talossa ei ole LTO:ta).  Kummassakin vaihtoehdossa on haittapuolensa asumismukavuuteen sekä energiansäästämiseen. Uusien energiatehokkaiden ikkunoiden sisälasit ovat pysyneet kuivina kosteudesta huolimatta. Pitäisikö lämmityksen talotekniikka modernisoida siten, että lämmitys reagoisi reaaliajassa ulkoilman kosteuteen?

 

Kommentoi:*
Vastaus

Hulevesien poisto on ilmeinen, jos sademäärät kasvavat, etenkin nopeasti suureen vesimäärään yltävät.  Vanhoissa kerrostaloissa keskustaalueilla ei ole hidasteita hulevesien joutumisessa kaupungin viemäriin.   Lähes jokaisessa isommasa keksuksessa hulevesiä joudutaan pumppuamaan eteenpäin. Jokainen siirtää vettä oman tehonsa mukaa enimmillään.  Näillä paikkakunnalla viranomaiset seuraavat tarkasti tilannetta ja ottavat yhteyttä taloyhtiöihin ajoissa, jos odottavat heiltä jotain investointeja.

Etenkin korkeissa kerrostaloissa, joissa on vain poisto ilmanvaihto, lämmön talteenotto maksaa itsensä takaisin nopeastikin.  Samoin kannattaa kaikkia energiakysymyksiä kyseenalaistaa ja käydä asiat läpi jonkun osaavan suunnittelutoimiston kanssa.
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Kerrostalon lämmitys ja syksyn kosteus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*