Vesikiertoisen lämmityspatteriverkoston uusiminen (Lämmitys)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Lämmitys aihealue Seuraava
pvm: 12.11.2020 20:55

Kysymys: Vesikiertoisen lämmityspatteriverkoston uusiminen

Lämmitys

Kerrotte että patteriverkosto tulee uusia n. 30 v iässä ja vesivahingon riski kasvaa huomattavasti. Mihin tuo oletus perustuu vanhoissa OK-taloissa ? Onko tilastotietoa lämmitysveden vuotovahingoista ?

Taloni on rakennettu 65 vuotta sitten ja oletan, että vesikeskuslämmitys on myös tehty silloin.

Tai viimeistään 50 v sitten, kun on asennettu ensimmäinen öljylämmityskattila. Se uusittiin 1993.

Mitään vikoja putkistossa ja pattereissa ei ole ollut. Putket ovat paksuseinäistä valurautaputkea.

Taloa remontoitiin 10 v sitten ja silloin laitettiin pattereihin termostaattiventtiilit. Samalla myös tarkastettiin patterien/putkistojen kunto eikä nähty tarpeelliseksi niiden uusimista.

Suljetussa järjestelmässä vesivuodon riski on pieni, koska paine on pieni ja vettä vähän.

Kommentoi:*
VastausMielestäni en ole missään yksiselitteisesti kertonut, että patteriverkosto tulee uusia 30 v iässä.
Yleisesti ottaen julkaisussa rakenteiden tekninen käyttöikä kerrotaan todennäköiset käyttöiät, eri aikakausina ja materiaaleille tehdyille esim. vesikiertoiselle lämmitysjärjestelmälle.
Taulukot antavat suuntaa esim. kuntoarvion tekijöille, jonka he kirjaavat ohjeellina kuntoarvioon.
Mitä tulee sinun patteriverkostoosi on ihan hienoa, että järjestelmä on alun alkaen tehty huolella, sekä huolehdittu kymmenien vuosien aikana hyvin ja kestää edelleen. Tiedossa on kuitenkin myös huomattavasti lyhyt ikäisempiäkin putkistoja nykymateriaaleilla toteutettuna.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Vesikiertoisen lämmityspatteriverkoston uusiminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
No, urakoitsijat tätä 30 v ikätasoa kyllä pitävät uusimisikänä myydessä palveluitaan. Olen jo useamalle ihmetellyt, että mihin moinen perustuu. Huonosti tehdyt liitokset tietenkin alkavat vuotamaan, mutta toivottavasti niitä ei ole missään piilotettu rakenteiden sisään. Näkyviä liitoksia on helppo valvoa. Jos vettä tihkuu ulos, niin järjestelmän paine romahtaa aika nopeasti nollaan, eikä se vesimäärä koko taloa kastele. Kun materiaalia on paksua, niin itse putket ja patterit tuskin puhkeavat pelkästään sisältä syöpymällä lähes hapettomassa vedessä, kun ne on päältä maalattu eikä anneta niiden ruostua. Uudet materiaalit lienevät heikkoja, valitettavasti.

Valvonta ja kuntotarkastus ajallaan on tietysti tärkeää.

T Sutinen [J4478131811]
14.11.2020 8:43


Ainakin minulla näkyy tässä alapuolella "Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa", joista löytyy artikkeli "Milloin vesipattereiden putkistot pitää uusia" eli Uponorin mainospropagangaviestintää. Uskoisin tuon 30 vuoden käyttöiän perustuvan valmistajan tarpeelle myydä uutta putkistoa vanhan toimivan tilalle. Teräsputkiston pitäisi kestää lähemmäs 100 vuotta lämmityskäytössä. Rakenusvirheiden ja ulkopuolisten vesivahinkojen aiheuttama ulkopuolinen ruostuminen voi tietenkin tuhota putkistot huomattavasti nopeamminkin. Toimivaa ja ehjää putkistoa on turha lähteä uusimaan vain jonkun keksityn parasta ennen päivämäärän mukaan. [PetteP]
16.11.2020 9:10Kommentoi:*