Lattian painuma nurkista (Maa- ja pohjarakenteet)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Maa- ja pohjarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 13.10.2020 21:12

Kysymys: Lattian painuma nurkista

Maa- ja pohjarakenteet

Lattia painunut talon kaikista nurkista 2-8mm (havaitaan jalkalistoista ja pesuhuoneessa lattian-seinän laattasauman ratkeamisena (8mm). Lisäksi kahdessa nurkassa kun koputtelee kantapäällä lattiaa, kuuluu kumeaa kopinaa ja lattia selvästi värähtelee/resonoi. Mistä tämä voisi johtua? Mitä/miten kannattaisi tutkia?Sokkelivalujen alla 500-700mm masuunihiekkaa, sisätäyttönä hiekka, jonka päällä normaalit eristekerrokset ja lattiavalu. Laserilla mitattuna talo on luotisuorassa sokkelista katsottuna, painumaa tapahtunut siis vain lattian osalta. edit. kyseessä 1,5v sitten valmistunut ok-talo.
Masuunihiekka, ei masuunikuona, muuttuu kosteuden vaikutuksesta "maabetoniksi" joten se ei painu. Betonista riippuen lattialaatan nurkat käyristyvät ylös päin enemmän tai vähemmän. Myöhemmin palautuvat ja saattaa näyttää että laatta on painunut jalkalistoihin nähden eli painumaa ei kannata verrata jalkalistoihin vaan lattian keskiosaan ja lattian alkuperäiseen korkeusasemaan. Tässä tapauksessa voi olla kyse molemmista eli painumasta ja käyristymästä. [TI-mieskin]
14.10.2020 20:25Kommentoi:*
Vastaus

Sokkelin alla oleva masuunihiekka on mitä ilmeisimmin painunut tiiviimmäksi.  Minulla voi olla väärä käsitys käyttämästäsi hiekan rakeisuudesta, mutta uskon sen olevan kaikissa tapauksissa liian hienoa runsaan puolen metrin vahvuiselle täytölle.  Isonkaa maantiivistäjän teho ei riitä kerralla tiivistämään  yli 250 mm.  Epäilen teidän tiivistäneen koko täyttöpatjan kerralla, jolloin hiekkapatjan alaosa on jäänyt löyhäksi ja alkanut painua vasta myöhemmin ja lattian nurkat ovat seuranneet perässä.  Voi olla, että painuminen jatkuu vielä muutamia vuosia.  Jos hiekassa on ollut kosteutta, niin hiekan kuivumisen myötä hiekka myös löystyy ja tämäkin voi olla syyllinen mittaamisisiin painumiin.  Asian seuraamiseksi asenna kuiva ja kovaa puuta oleva kiila jalkalistan ja lattian rakoon.  Kiilan löystyessä  lattian painuminen on jatkunut.  Kiristä kiila uudelleen. Painumisen  loputtua voit tilata uretaaniyrityksen nostamaa lattia paikoilleen.  Lattian nosto on ehdottomasti ammattityötä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Maa- ja pohjarakenteet / Lattian painuma nurkista":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*