Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 11.7.2015 23:43

Kysymys: Painovoimainen ilmanvaihto ei-muovitetussa rakenteiltaan hengittävässä rintamamiestalossa ja mahdollinen paluu painovoimaiseen

Muu ilmanvaihto

40-luvun rintamamiestalossa on painovoimainen ilmanvaihto lämmön talteenotolla. Käsittääkseni riskinä on korvausilman tuleminen rakenteiden läpi, jolloin huoneilmaan voi tulla epäpuhtauksia rakenteista. Taloa ei ole muovitettu, eristeenä villaa ja purua. Ilmanvaihtoventtiilit löytyvät joka huoneesta ja ilmanpaineen pitäisi olla tasapainossa. Talossa ei ole saunaa, pyykinpesukoneita tai aikeita kuivattaa pyykkiä. Suihkukaappi löytyy kyllä ja kaksi wc:tä käsienpesualtaalla. Mitä hyötyjä tai haittoja kyseisenlaisen vanhan talon kohdalla koneellisessa ilmanvaihdossa on?Onko paluu painovoimaiseen ilmanvaihtoon mahdollinen? Voiko koneellisen järjestelmän purkaa ja mitä se vaatii? Onnistuuko paluu painovoimaiseen ilmanvaihtoon ilman järjestelmän purkamista? Tekevätkö ammattilaiset tämänsuuntaisia asennuksia? 

Kylmänä vuodenaikana painovoimainenkin ilmanvaihto aiheuttaa sisätiloihin alipaineen eli "huoneilmaan voi tulla epäpuhtauksia rakenteista". Syy on hatarat rakenteet, ei ilmanvaihtotapa, jos ilmavuoto merkittävää on. Tuossa muutoksessa lämmöntalteenotto vain menetetään. Koneellinen ilmanvaihto on säädettävä paremmin tasapainoon jos haju- tai jopa pölyhaittoja ilmenee. Mahdollisesti löytyvät selvät ilmavuodot on tukittava.


[marksto]
12.7.2015 10:52


Kiitos vastauksestasi!


[J407931147]
13.7.2015 18:26Kommentoi:*
Vastaus

Painovoimainen ilmanvaihto

Kysymyksessä on nyt periaatteellisesti jotakin pielessä.
Puhut painovoimaisesta ilmanvaihdosta ja lämmön talteenotosta.
Painovoimaisessa ei ole mitään koneita, korkeintaan erillinen liesituuletin suoraan katolle.
Siinä ei voi olla lämmön talteenottoa.
Selvennä kysymystä, mitä haluat ja mitä on nyt. Ei voi olla yllämainitsemaasi .
Jos haluat painovoimaisen, niin iv- ja lämmöntalteenottokoneent pois ja siirtyminen suoraan painovoimaiseen.
Laita puurot ja vellit omaan lokeroonsa ja tee sitten tarkennettu kysymys, mitä on nyt ja mitä haluat tulevaisuudessa olevan.?
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Painovoimainen ilmanvaihto ei-muovitetussa rakenteiltaan hengittävässä rintamamiestalossa ja mahdollinen paluu painovoimaiseen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Anteeksi, siis koneellinen ilmanvaihto on nyt. Koneellisen sopivuudesta em. taloon haluaisin siis tietoja.  


[J407931147]
12.7.2015 23:39Kommentoi:*