Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 27.6.2015 8:14

Kysymys: Raitisilmaventtiilit ja koneellinen ilmanvaihto

Muu ilmanvaihto

Olemme uusimassa omakotitalomme ikkunoita. Meillä on kaksokerroksinen omakotitalo, jossa on koneellinen ilmanvaihto, joka on asennettu taloon myöhemmin. Siinä on myös lämmön tslteenotto. Talo on 36 vuotta vanha. Alun perin talossa oli painovoimainen ilmanvaihto.  Alakerrassa on takka ja yläkerrassa puuliesi ja uuni. Tarvitseeko hankkia joihinkin uusiin ikkunoihin raitisilmaventtilit eli ikkunan yläkarmissa oleva venttiili tai säleikkö, jonka voi sukkea.

Talvipakkasilla takkaa sytyttäessä savu pöllähtää huoneeseen, jos ei avaa tuuletusikkunaa. Alakerran wc:ssä tuntuu talvella viemärin haju. Onko järkevää laittaa raitisilmaventtiilit niiden huoneiden ikkunoihin, joissa on tulisijat? Entä keittiöön tai esim. makuuhuoneisiin? Vai ovatko raitisilmaventtiilit kokonaan tarpeettomia tai vahingollisia tällaisessa talossa? Raitisilmaventtiileiden kustannus on ikkunoita uusittaessa niin pieni, että sillä ei ole asiassa merkitystä. Tarvitseeko ilmanvaihto säätää uudelleen ikkunoiden vaihdin jälkeen?

Koneellisessa ilmanvaihdossa poistoilmanvaihto on suurempi kuin tuleva ilma, tämä sen vuoksi, että sisäilman kosteus ei tunkeudu talon rakenteisiin. Ikkunoihin ei ole järkevää asentaa raitisilmaventtiiliä, jos näin tehdään, niin talon ilmanvaihto menee sekaisin. On olemassa ilmanvaihtokojeita joissa on niinsanottu takkakytkin, tämä voidaan laittaa päälle takkaa sytytettäessä jolloin tulevan ilman määrä on suurempi, mutta tässä tapauksessa koje on ilmeisesti jo hankittu. Minulla on omakotitalossa ollut jo 30 vuotta ilmanvaihtokoje lämmöm talteenotolla, silloin ei ollut tällaisia kojeita joissa on takkakytkin. Olen tullut hyvin toimeen kun takkaa tai leivinuunia lämmitettäessa avaan ikkunoiden tuuletusluukut, silloin ei tule tätä savun pöllähdystä huoneeseen. Lisäksi kannattaa piipun tuhkaluukusta esilämmittää piippu ennen takan sytyttämistä. Tämän voi tehdä vaikka sähköisellä n. 2000 W puhaltimella, lämmitysaika noin 15 - 30 minuuttia. WC haju johtuu siitä kun kun viemärin tuuletusputki on katolla jäässä, näin viemäri ei pääse tuulettumaan.Ei kannata asennuttaa ikkunoihin raitisilmaventtiiliä, näillä keinoilla tulet toimeen. Näin vastasi insinööri. 


[J4087202012]
27.6.2015 19:3Kommentoi:*
Vastaus

Ennenkuin teet mitään muuta, käy sivulla www.vallox.com tutustumassa vanhan talon ilmastoinnin järjestelyyn ikkunakorjauksen yhteydessä.

Korvausilman tulon hallittu järjestäminen on välttämätöntä hyvän sisäilman kannalta.  Normaali tapa on tuoda asuinhuoneiden kautta korvausilma asuntoon ja poistaa huoneistosta ilma keittiön, vaatehuoneiden, wc:en ja pesutilojen kautta ulos.  Asuin huoneissa on huomattava jättää 15-20 mm:n oviraot kynnyksen ja oven väliin.

Ilmanvaihdon säätäminen kannattaa tehdä, koska uudet ikkunat erittäin tiiviit ja aiheuttaa ison muutoksen ilmanvaihtoon.
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Raitisilmaventtiilit ja koneellinen ilmanvaihto":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*