Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 22.9.2021 20:34

Kysymys: Riittävä korvausilma

Muu ilmanvaihto

Talo 80-rakennettu betonielementti talo. Lämmityksenä kaukolämpö ja laitteena valmet kotilämpö. Liesituuletin jossa poistopuhallin(?). Ongelmana 2sta kohtaa lattianrajasta, seinän vierestä tulee haju, ei kuitenkaan rehellinen homeen tai maakellarin haju, vaan enemmänkin kostean maan haju. Molemmat hajunlähteet eri päässä taloa, lähellä ulko-ovia. Edellisen remontin yhteydessä lattiat vaihdettu ja rakenteissa niiden alla ei kosteutta tms. Ulko-ovet vaihdettu. Mistä hajun tulo sisään voi johtua? Korostuu ehkä enemmän, mitä isommalla liesituuletin on. 

Kommentoi:*
Vastaus

Jos ilmanvaihto ja lämpöpuoli ovat tyydytäviä, mutta hajuhaitta kiusaa, niin tilanne ei ole kovin vakava.   80-luvulla ei aina käytetty lattiavalun ja seinän ( usein sokkelielementin) välissä , nykyisin aina käytettävää, solumuovista tiivistykaistaa, vaan luotettiin siihen, että betoni vastaan betoni  on ok. Monessa talossa se on toiminutkin. Helpoissa paikoissa otetaan vain jalkalista poisja avataan lattian pintamateriaaliin, että päästään näkemään betonien yhtymä sauma. Saumatiivisteteen askustomassalla. Akustomassa on edullista ja se on vesiliukoista.  Jos tulee tahroja  ne on helppo puhdistaa.  Jos jalkalista ei kunnolla istu paikoilleen, voidaan tällaiselle kohdalle, riittävän pitkälle matkalle;  asentaa pintamateriaalin sävyyn sopiva "penikkalista". Kiintokalusteiden kohdalla vain kaapit irroiteteaan ja tehdään kuten edellä.  Ensiksi kannattaa korjata tiedossa olevat haju pisteet ja arvioida korjausen vaikutusta. Jos tulos on hyvä, mutta paikotellen haju jatkuu, niin sitten vaikka jatketaan vaikka koko talon ulkoseinät.  Joskus voi korvausilmajärjestelmän tarkastaminen ja sen korjaaminen poistaa talosta liian suuren alipineen, mikä usein on perussyy hajuhaittoihin, mikä aluksi vaikuttaa rakennusvirheeltä. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / Riittävä korvausilma":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Korvausilmaventtiilejä asennettu, haju ei tietystikkään poistu itsekseen, mutta onko nyt seuraava vaihe alkaa aukomaan lattiarakenteita ja tutkimaan hajupaikkoja. Toinen hajupaikka on aukaistu n. 5 vuotta sitten ja silloin kosteusmitattu ja desinfioitu näihin erikoistuneen yrityksen toimesta.  [J13541272022]
5.10.2021 12:38Kommentoi:*