Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muu ilmanvaihto aihealue Seuraava
pvm: 9.8.2015 18:55

Kysymys: yläpohjan tuuletus

Muu ilmanvaihto

Hei!

Meillä on 1930 rakennettu talo. 2005 teimme siihen lämpöisen yläkerran taivekatolla. kattomateriaalina on huopa jonka alla paneeli-laudoitus. Sen alla lappeilla 15cm tuuletusrako tuulensuojalevyllä rajattuna ja levyä vasten puhallusvillaa 30-40cm. Huoneiden päällä tasaisella osalla tätä kierrätyspaperista tehtyä puhallusvillaa myös n.40cm.Vuosi vuodelta huopa-katteen alainen panelointi on alkanut tummua. Ensin ihan harjalta ja sitten siirtyen pikku hiljaa alaspäin. Hometta on varsinkin päädyssä jossa villan ja katon väliin jää n.70cm ilmatila. Toisessa päädyssä huonekorkeus on isompi jolloin villan ja katon väliin jää vain n.40 cm ilmatila. Tässä päädyssä laudoitus oli kuitenkin ihan tervettä ainakin vielä viime kesänä.Räystäiden alapäässä on harvalaudoitus n.5mm raolla. Päätyseinillä ei alkuun ollut harjapiikissä mitään tuuletusräppänöitä, mutta lisäsin n.10 x 10 räppänät kun huomasin ongelman. Siitä jo useita vuosia. Viime syksynä tein kolmion malliset n. 40cm leveät ja korkeimmalta kohdaltaan varmaan 25cm korkeat tuuletusräppänät molempiin päätykolmioihin.Tilanne on kuitenkin viimetalven aikana mielestäni edelleen huonontunut. Mitä kannattaisi seuraavaksi tehdä? Kannattaisiko suurentaa räystäiden aluslaudoituksen väliä entisestään? Entäpä harjatuuletuksen lisäämistä jonkinmoisella harjaventtiilillä?(minkälainen olisi hyvä?). Myös puhallusvillan määrän lisääminen ja villan painumisten tutkiminen lappeilta on ollut mielessä. Lämmitämme talvisin pääasiassa polttamalla kahta puutakkaa ja yhtä puuliettä. Savupiippu on yläpohjassa miltei aluslaudoitukseen asti kierretty kahdella kerroksella palovillaa. Voikohan sen kautta kumminkin siirtyä lämpöä yläpohjan ilmaan liikaa? Kuvat ovat hiukan epäselviä, mutta täytyisiköhän hometta jotenkin poistaa tai desinfioida?Kiitokset vastauksesta jo etukäteen!

 
Kommentoi:*
Vastaus

Iso ongelma vintillä

Kyllä siellä on kuvien mukaan jo isomman luokan ongelma.
Ainakaan vintin tuuletus ei toimi.
Näyttäisi puurakenteissa olevan niin paljon homejälkiä, että nyt on otettava paikkakunnalta pikimmiten ko. ongelmia hoitavaan suunnittelutoimistoon yhteyttä.
Otettava näytteet ja lähetettävä tutkittavaksi ja tehtävä korjaussuunnitelma.
Ei kanna viivytellä hetkeäkään tai vesikatto + yläpohjarakenteet ovat pian ( ellei jo nyt) purkukunnossa.
En tiedä, onko huopakaton aluspanelointi tehty jo valmiiksi märästä, vajaakanttisesta, sinistyneestä tavarasta, joka on edesauttanut vaurioiden syntyä.
Ps. Homeen desinfiointiin ei ole löytynyt täysin pätevää ainetta ( vaarallisia ihmisille).
Purku ja vaihto puhtaisiin materiaaleihin usein ainoa keino.
En pelottele, mutta neuvoni kannataa ottaa todesta.
Ongelmaa ei pysty täältä etänä hoitamaan.
Arvostele vastaus kysymykseen "Muu ilmanvaihto / yläpohjan tuuletus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*