Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 16.5.2022 6:59

Kysymys: Lastulevy ja formaldehydi

Muut

Taloni on rakennettu 1952,myöhemmin joskus ehkä 80 luvun alussa taloa on remontoitu ja sisäpuolelle on lisätty ulkoseiniin eristystä 50mm ja pinnoitteena on yläkerrassa sekä osittain alkerran keittiössä lastulevy.Kysymykseni kuuluu,onko noinkin kaun sitten asennetusta lastulevystä mahdollista erittyä formaldehydiä,vai onko sillä esim joku aika jolloin formaldehydi on jo haihtunut tai ainakin sen vähentynyt siten ettei siitä ole haittaa??

Kommentoi:*
Vastaus

Formaldehyli on ollut tärkeä aineosa liimassa lastulevyä tehtäessä.  Jos formaldehyli on loppunut lastulevystä, jää vain purut jäljelle.  
On kuitenkin iso virhe koteloida vanhat lastulevyt rakenteisiin.  Se tekee talosta asumiskelvottoman aikaa myöden. Ehdotan, että poistatte kaiken lastulevyn rakennuksesta minkä vaan löydätte ja sen jälkeen uudelleen sisustatte talonne ja voitte jopa myydä talonne tarvittaessa tietäen, että talossa ei vanhaa lastulevyä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Lastulevy ja formaldehydi":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Tai sitten laiskempana tapana. Muistaakseni oli myös maalia, joka esti mahdollisen formaldehydin erittymisen sisätilaan. Maaliliikkeen maalarit kenties tietävät.Tässä kuitenkin jotain asiaan liittyvää: https://www.suomela.fi/kysy-asiantuntijalta/vanha-lastulevy/ [Hety]
24.5.2022 10:50Kommentoi:*