Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Muut aihealue Seuraava
pvm: 9.9.2018 12:43

Kysymys: Mitä ovat valkoiset täplät runkotolpissa ?

Muut

Ensin pieni alustus:Kyseessä 60 luvun lopussa rakennettu kesämökki, jossa ei ole lämmitystä.

Olen pari vuotta sitten purkanut ko. huoneen sisäkaton ja poistanut myös vesikaton vuotamisesta homevaurioituneet kattorakenteet.

Vesikatto on uusittu tämän jälkeen.Nyt jatkoin tätä projektia ja päädyin ottamaan seinissä olleen vaakalaudoituksen pois, koska huomasin joidenkin lautojen

olevan melko haperia ja muutamissa laudoissa oli n.1-2mm halkaisijaltaan olevia valkoisia pisteitä siellä täällä.Toiselta ulkoseinältä lautojen ja pikipaperin alta löytyi valkoista rihmastoa pieneltä alueelta ja sillä kohtaa oleva runkotolppa oli laho.

Sahasin ensiavuksi tolpan ja ulkolaudoituksen  n. 30cm rihmaston alueen ulkopuolelta poikki ja paikkasin aukon filmivanerilla.Muut seinän runkotolpat vaikuttavat olevan kovia ja terveitä, mutta joissakin tolpissa on kuvan mukaisia valkoisia täpliä.

Täplät ovat n. 3-5mm halkaisijaltaan, lähtevät helposti irti ja puuhun ei jää jälkeä.

Tein nyt kokeeksi niin, että merkkasin kynällä osan täplien kohdista ja raaputin täplät niistä pois, jotta näkisin kasvaako jotain takaisin.Osaisiko joku sanoa ovatko ko. täplät jonkun ötökän aikaasaannoksia vai kenties jokin sieni ?Samalla kysyisin onko tarvetta vaihtaa aiemmin mainitsemani laho/sienirihmastoa sisältänyt tolppa kokonaan vai

riittääkö kun poistin runkotolpan lahon osan + n.30cm pois ?Kiitos vastauksesta. kysyjä
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Tolpat

Kyllä yli 50 vuotta, talvet kylmillään pidettävästä mökistä voi löytyä jo mitä vain.
Ikänsä puolesta se on jo purkukunnossa.
Laudoista näkee, että ne eivät ole alunperinkään mitään erikoisen hyvää tavaraa, voineet olla jo vähän kosteita alunperin.
Vähintään kannattaa vaihtaa kaikki epäkurantti tavara puhtaaseen, kuivaan puutavaraan.
Ps. Joku biologi osaa vastata varmasti mistä sienestä on kysymys.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Muut / Mitä ovat valkoiset täplät runkotolpissa ?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Hei,

meiltä löytyi samoja valkoisia pilkkuja puurakenteista. Puu näyttää muuten terveelle. 

Vaatiiko toimenpiteitä ? [J13349871216]
16.7.2021 12:36Kommentoi:*