Alapohjassa merkkejä ontelolaatan/paalutuksen painumisesta (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.10.2019 11:43

Kysymys: Alapohjassa merkkejä ontelolaatan/paalutuksen painumisesta

Perustukset

Okt rv 2002 1-krs puutalo, tiilikatto. Alapohjan ryömintätila ~80cm.

Liitekuvissa näkyy parin ontelolaatan olevan muita alempana.

Korkeusero on toista tuumaa.

Kyseessä savi- tai ainakin savensekainen maaperä.

Kuinka huolissaan tulee olla tällaisesta ontelolaatan painumisesta - se, milloin painuminen on tapahtunut, en tiedä koska ostin talon rakennuttajalta tänä vuonna? Liekö jo rakennusaikaista painumista vai vasta sen jälkeen.

Millaisiin korjaustoimenpiteisiin tulee tai tulisi ryhtyä ja miten sellainen suoritetaan?

Onko kyseessä hintava toimenpide?Tässä vaiheessa pyörillä olevat kukka-alustat pysyvät kuitenkin niille määritellyillä paikoillan eivätkä vieri talon toiselle seinustalle :)
Kommentoi:*
Vastaus

Vesivaaka noin 2 metriä pitkä on tässä tilanteessa sopiva tarkastusväline. Katso ensin asunnon lattian suoruus / kaltevuus nuolien osoittamassa suunnassa asunnon sisätilasta ja merkitse vaakasuorasta poikkeava lukema paperille ja mene ryömintätilaan sama vesivaaka mukanasi ja katso nuolien osoittamassa suunnassa suoruus / kaltevuus ja merkitse lukema paperiin. Jos lattian pinta asunnon sisätilassa on vaakasuora ja ryömintätilassa se on kalteva, niin perustuksen ja ontelolaattojen painuma on tapahtunut ennen sisävalmistustyötä. Jos myös huonetilassa lattia osoittaa samaa kaltevuutta kuin ryömintätilassa, niin koko rakenne on painunut ja voi vielä jatkaa painumistaan. Jos olet tiennyt ostaessasi painumasta, niin et saa talosi rakennuttajalta korvausta, mutta jos et tiennyt, niin tee kirjallinen reklamaatio rakennuttajalle eli talosi sinulle myyneelle ja kerro tuosta virheestä ja mahdollisesta korvausvaateesta, jonka tulet esittämään. Koska asunnon ostosta on kulunut vain muutama kuukausi, niin myyjä vastaa korjauskustannuksista tai antaa hinnanalennuksen talon kauppasummasta. Suosittelen rakennusalan asiantuntijan tekemään tutkimuksen lausuntoineen sekä alustavan kustannusarvion korjauksesta. Niiden perusteella voit päättää jatkotoimista. Vaikka lattia nyt olisi suora, niin reklamoi viasta, sillä painumisen jatkuessa kaltevuus tuntuu ja näkyy myös sisätilan lattiassa ja korjaus on välttämätön. Ajoissa virheestä reklamointi on halpa ja toimiva toimenpide. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Alapohjassa merkkejä ontelolaatan/paalutuksen painumisesta":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Tässä myös rakennuttajan kautta saamaani lisätietoa kyselyyni:

"Parma Betonilan  suunnittelija:Teräsbetonipaalut lyödään aina  kallioon saakka. Sen jälkeen  paalujen päihin valetaan betonirenkaat, joiden päälle asennetaan tehtaan tarkan suunnitelman mukaan  ontelolaatat.  Juuri pitkä jännevälisissä ontelolaatoissa yleisesti esiintyy  kaarevuus ja mittaeroja,  johtuen siitä, että laatat on poikkeuksetta tehtaalta tullessaan eri ikäisiä= varastointi  lisäksi kuljetuksella ja asennuksella on myös  vaikutuksensa. Laattojen yhteen saumausten jälkeen elementit toimivat  yhtenäisenä laatastona ja saumojen  kovettumesen jälkeen hammastus ei voi enää syntyä.  Havaitut  hammastuserot on ontelolaatta asennuksissa todella yleisiä  ja ne on olleet olemassa asennusvaiheesta saakka. "  [J108425299]
28.10.2019 14:27


No naaiin... Jos kyseessä paalutus (TB tai RR) niin silloin paalu lyödään kallioon ja käytetään kalliokärkeä. Eli sen ei pitäisi painua tuostä syystä. 

Jos on taas tehty muilla systteemeillä niin aina on mahdollisuus painuminen. Noista kuvista käy selville, että kohteessa ei ole käytetty Parman perustus pakettia.

Mitä taas tulee noihin painumiin jos ne on muodostunut jälkeen päin niin se myös näkyy ulkoapäin perustusksissa.. Noinkin suuri painuma >25mm. Onteloihin tule jälkikäteen virumaa ennen sauma valua.

Yksi juttu voi olla asennuksessa, eli ei ole asennettu samaan tasoon päistä. Eli ensin tarkistat perustuksen josko sieltä löytyy rikkoumia/ halkeamia. Jos ei mitään löydy niin.... virhe on asennus hommassa. [Marwin]
28.10.2019 20:37


Ontelolaatat eivät ole koskaan suoria, tuossa asennuksessa ei ole mitään erikoista, päät pyritään asentamaan samaan korkoon, keskeltä voi olla viereisissä korkoeroa 50mm, on joskus tullut asenneltua, pintavalulla se suoruus tehdään, miksi pitää etsiä olemattomia virheitä, keskittykää elämään tätä elämää, pääsette helpommalla  [yksvaan]
5.11.2019 23:26Kommentoi:*