Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 25.5.2022 13:25

Kysymys: kapilaarikosteus

Perustukset

Meillä tehtiin salaojaremontti ja siinä yhteydessä asennettiin sokkelia vasten isodrän levyt. Samassa yhteydessä talon etupihan puolelle tehtiin asfaltointi joka tuli sokkeliin kiinni. Nyt tällä asfaltoidulla alueella on näkynyt alimmissa tiilissä kalkkiraitoja ja asfaltin rajasta sokkelin rappaus on alkanut rapautumaan ja maali kesii irti. Muualla tätä ongelmaa ei ole vaan ainoastaan asfalttiosuudella. Asfaltin kaato on seinästä pois päin, toki se voisi olla jyrkempikin. Nyt ennen kuin rupean repimään asfalttia auki kysyisin ammatti-ihmisten mielipidettä, eli olen pohtinut sitä että pitäisikö isodrän levyn yläreunan listan päällä olla läpäisevä maakerros ja nyt kun asfaltti menee sokkeliin kiinni niin se ei toimisi oikein? Vai onko ongelma siinä että asfaltin ja sokkelin välistä saumaa ei ole tiivistetty? vai pitäisikö kaadon olla vielä jyrkempi? Pohdin nyt siis sitä että pitääkö asfaltti avata sokkelin vierestä vai pitääkö pistää lisää paremman kaadon aikaansaamiseksi ja onko sauman tiivistämisellä merkitystä?

Isodrän levyn ylälistan päällä on noin 20cm murske ja sen päällä asfasltti, onko levyt liian syvällä? 
Kommentoi:*
Vastaus

Asfaltin ja sokkelin välistä pintavesi pääsee kastelemaan sokkelin ja sitä kautta syntyy näitä näkyviä vaurioita.  Hyvä tapa korjata vika on asentaa asfaltin päälle sokkelia vasten asfaltti tai betonijalkalista peittämään vuotavaa saumaa.  Molemmat rajasaumat kannattaa tehdä täysin vettäpitäviksi esimerkiksi bitumikitillä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / kapilaarikosteus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*