Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 9.5.2014 21:0

Kysymys: Lattia ja ovi maapohjaiseen autokatokseen

Perustukset

Aion valaa maapohjaiseen autokatokseen betonilattian ja laittaa avonaiseen sivuun nosto-oven. Katoksesta ei ole tarkoitus tulla lämmin, vaan eristeet/sorastukset tehdään vain roudan ja kosteuden poissapitämiseksi. Katoksessa on kolmella sivulla n. metrin syvyydessä anturat ja siihen valettu sokkeli selvästi maanpinnan yläpuolelle. Sokkelin päällä on puurakenteinen katos. Yksi sivu on siis täysin avoin ja ilman minkäänlaisia perustuksia.Lopullisen lattian pitäisi tulla muutamia senttejä maanpintaa ylemmäs. Tarkoitus on tehdä kapillaarikatko 8-16 sorasta. Mikä olisi suositeltava sorastuksen paksuus? (Olin ajatellut 10-20 cm riittävän.)Tiivistetyn soran päälle tulee 10 cm styroksia routaeristeeksi. Eristys tulee kahdesta 5 cm styroksista jotka laitettu limittäin. Styroksia ei tule ollenkaan jos tarpeeksi paksulla 8-16 kapillaarikatkolla voidaan estää routiminen?Eristeen päälle raudoitus, ja sen päälle valetaan 8-10 cm betonia. Lattian tarkoitus kestää henkilöautonostin.Varsinainen pääkysymys liittyy avonaiseen sivuun ja siihen tehtäviin valmisteluihin. Pitääkö avonainen pääty kaivaa auki ja tehdä sinne samanlainen antura ja sokkeli yhtä syvälle kuin on jo valmiina kolmella sivulla, vai voiko urakasta selvitä jotenkin helpommalla?

Pelkään että jos lattia on valettu ilman minkäänlaista sokkelirakennetta, niin sade-/sulamisvedet voisivat päästä betonilattian ja styroksin väliin aiheuttamaan haittaa. (Mikäli eristettä ei ole pakko laittaa vaan kapillaarikatko riittää, niin tämä ongelma poistuu!) Oviaukosta pitäisi saada siis routimaton mahdollisimman helpolla.

Kommentoi:*
Vastaus

Kannattaa kysyä paikalliselta rakennusviranomaiselta, tarvitaanko jonkinasteinen lupa ko. toimenpiteeseen.
Routavaaran poistamiseksi maalajista riippuen,  pitää sinne asentaa routasuojaus. Kapillaarikatkosepelikerroksella et saa minkäänlaista routasuojausta. Sepelikerroksen vahvuus ajatellen kapillaarikatkoa on minimissään 20cm.
Eräs vaihtoehto oviseinälle on, että asennat ovikohtaan ja sen etualalle  150mm kerroksen routalevyä niin, että etualalla on seinästä eteenpäin ja sivuille routasuojaus noin 2,0 metrin matkalla. Betonilattian pinnan korkeus kannattaa valaa 250mm ympäröivää maanpintaa korkeammalle ja ovikohdassa luiskata se alaspäin noin 80 mm nosto-ovityypistä riippuen. Maanpinnan kallistamisella rakennuksesta pois päin tai salaojittamalla ja sadeveden poistoputkistolla asia hoituu.
PN
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Lattia ja ovi maapohjaiseen autokatokseen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*