Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 25.3.2017 17:10

Kysymys: Patolevyn reunalistan asennus ja kupruilu

Perustukset

Ajattelimme viedä edellisen omistajan keskeneräisen talliprojektin loppuun, on tällä hetkellä vesikattovalmiudessa, valut puuttuu ym. Hiekkapohjassa näyttäisi olevan seinän vieressä muutamassa kohtaa märkää ja vaikuttaisi siltä että olisi tullut kapillaarisesti sokkelin läpi. Onko tästä syytä huolestua? Patolevy löytyy, mutta reunalistaa ei ole. Voisikohan tuo märkyys johtua tuosta? Myöskään rännejä ei vielä ole, joten kaikki vesi tippuu katolta suoraan sokkelin viereen. Eittämättä tälläkin on jotain asian kanssa tekemistä.Mitenkä tuo reunalista oikeaoppisesti asennetaan? Katsoin jo muita keskusteluja ja näytti olevan melkoista kädenvääntöä. Talossa se näyttää olevan maanpinnan yläpuolella ja kurpuillut melkoisesti (propattu joka toiseen reikään), Olkoot toisena kysymyksenä vaikka sitten se, että mitenkähän tuon talon reunalistan saisi siisteimmin korjattua?
Kysymyksiä: 4 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Kosteus varmasti johtuu siitä, että sadevesi kastelee paikkoja, kun se saa vapaasti pudota. Reunalistan tehtävänä on estää seinää pitkin valuvaa vettä kastelemasta sokkelia.  Toinen tehtävä on toimia ilman reittinä, kun maanalainen sokkeli tuulettuu ja kuivuu satunnaisesta kosteudesta.  Reunalistan tulee olla pääosiltaan maanpinnan yläpuolella, ei kuitenkaan niin korkealla, että on mahdollisuus, että jokin rikkoo näkyvän patolevyn.

Ylälistan kiinnytys käy parhaiten niin, että levyn ollessa paikoillaan ja täyttö osittain tehty, niin lista asennetaan paikoilleen ja kiinnitetään sopivin välein listan levyn alle jäävän alareunan ja levyn läpi.  Kiinnitys tapa voi vaihdella sokkelin materiaalin mukaan.  Joskus on hyvä tapa laittaa lista ensin ja sitten työntää levy listan sisään.  Tässä on huono puoli että täytön tuoksinnassa voi astua helman päälle ja levy putoaa pois listan sisältä ja yleensä levyä joutuu kaivamaan esiin, ennenkuin levyn saa takaisin paikoilleen.

Asuintalon osalta irroita koko lista ja tee ensimmäisen kohdan mukaisesti kunnollinen asennus.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Patolevyn reunalistan asennus ja kupruilu":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
kiinnitetään sopivin välein listan levyn alle jäävän alareunan ja levyn läpi!!!Ei selkeetä suomea.Patolevyn yläreuna jää reunalistan alle ja reunalista kiinnitetään ylälaidasta.  [epäilijä]
27.6.2020 16:10Kommentoi:*