Rantasaunan perustustapa (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 14.10.2020 11:51

Kysymys: Rantasaunan perustustapa

Perustukset

Hei.Tarkoituksena rakentaa mökille 20 neliön rantasauna, johon tulisi sauna+pesuhuone+tupa.

Tontilla kallio on melko pinnassa ja sauna tulisikin suoraan kalliolle perustettavaksi. Mikä olisi järkevin perustustapa, kun haluaisin ainakin saunaan ja pesuhuoneeseen laatat + lattialämmityksen?

Voiko tehdä pilariperustuksen puurossilla ja rossipalkkien päälle joku kipsilevy / ohut pintavalu jossa lattialämmityskaapelit+kaadot / vedeneristys / laatat? Ja Finnfoamit rossipalkkien väliin?Ja onko merkitystä johonkin, kun sauna on talvet kylmillään?

 
Kysymyksiä: 13 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Perusmaa on varmastikin kantavaa, missä on luultavasti humusta ja kasvillisuutta tällä hetkellä.  Humus ja kavillisuus poistetaan. Muotoltu perusmaan päälle asennetaan suodatinkangas ja arinasepeliä 8-16 mm n. 200 mm.  Tässä vaiheessa on varmistettava tulevan rakennuksen korkeusasema.  Ylöspäin päästään sepeliä lisäämällä tai harkkoja lisäämällä perusmuuriin.   Sepelin päälle valetaan suunnitelmien mukainen antura ja anturan päälle harkoista perusmuuri perustussuunnitelmien mukaan.  Sepelin päälle  sepeliä lisätään niin, että lämmöneristeet asettuvat betonilaatan n. 80  mm  alapintaan. Laatan raudoitusverkkoon sidotaan lattialämmitys.  Lattiaa ei tarvitse vesieristää tuvan osuudelta, ellei sinne tehdä lattiakaivoa.  Saunan latttia ja pesuhuone vesieristetään. 

Puurakenteisen rossipohja on hyvin lyhytikäinen rakenne, jos se jätetään kylmilleen.  Yksi hankala talvi riittää pilaamaan koko puisen alapohjan.
Se hankala talvi voi olla ensimäinen tai toinen talvi tai molemmat.  Rakenteiden kannalta hankala talvi on leuto ja sateinen, mikä pitää puurakenteet jatkuvasti märkänä suuren ilman kosteuden takia. Märkä puu on sienille mieluinen kasvualusta.  Hyvä vaihtoehto on tehdä sauna ja pesuhuone betonilaatalla ja tuvan osuus puurakenteisena  ja pitää talven ajan mökissä n. 5 asteen peruslämmön, niin mökki selviää huonoistakin talvista.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Rantasaunan perustustapa":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*