Salaojien asennuskorkeus (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 10.9.2020 19:0

Kysymys: Salaojien asennuskorkeus

Perustukset

Ohjeissa sanotaan..."Salaojaputken yläpinta ja koko putkiston korkein kohta asennetaan kohdan on oltava seinäanturan alapinnan tasolla tai sen alapuolella".

Kun kaivannon syvyys on 2,4m, niin onko parempi asentaa salaojat kaivannon pohjalle (edellyttäen, että tulee riittävästi kaatoa hulevesiviemäriin) vai lähelle perustusta kuitenkin anturan alapuolelle? Minulla on sellainen tilanne, että maanvaihtoa pitää tehdä tuo 2,4m talon pohjalle. Maalaisjärki sanoisi, että salaojien asennus niin lähelle kaivannon pohjaa kuin mahdollista, että sinne mahdollisesti kertyvä vesi saadaan pois.
kysyjä
Kysymyksiä: 3 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Salaojan tehtävänä ei ole kuljettaa sadevesiä, vaan pitää perustukset kuivana pohjavedestä.  Salaojan alapuolella tulee olla 50 mm hyvin läpäisevää maa-ainesta, salaojahiekkaa, -soraa, -sepeliä.  Tätä samaa maata on oltava putken reunoilla ja päällä 200 mm.  Putken ympärillä olevan soran tehtävänä on päästää vesi salaojaputkeen, mutta hidastaa veden virtausnopeutta niin, että hieno maa-aines ei kulkeudu putkeen eikä tuki sen virtausaukkoja. Jotta salaoja selviytyy tehtävästään, on sen oltava selvästi perustusten alapuolella.  Sopiva kaato salaojalle on 5 mm metrin matkalla.

Perusmuurin vastaisen rakenteen tehtävä on pitää perusmuuri kuivana. Tähän käytetään nykyään patolevyä. Levyn muotoilu jättää tuuletukselle tilaa ja yläreunaan asennettu lista estää sadevesien pääsyn patolevyn ja perusmuurin väliin.  Sokkelin vierustäytön tehtävä on painaa levy päin seinää. Vierustäyttö ei padottaa vettä niin, että se ajautuisi patolevyn saumoista kastelemaan perusmuuria.  Eli maan tulee olla vettä läpäisevää. 

Ellei patolevyä käytetä, on vierustäytön oltava  niin karkeaa, esimerkiksi sepeliä, että sen kautta perusmuuri tuulettuu ja pysyy kuivana.  

Isodrän "pystysalaojalevy" sekä bitumi ja lämmöeriste ovat paljon käytettyjä perusmuurin vierustäytön ratkaisuja, mutta ne ovat niin vaativia ratkaisuja, että edellyttävän aina ammattisuunnittelijan suunnitelman.

 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Salaojien asennuskorkeus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*