Saunan rakentaminen (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 23.10.2020 8:52

Kysymys: Saunan rakentaminen

Perustukset

Hei, suunnitteilla 5,5x3,6 ulkomitoltaan oleva saunarakenus. Ajattu nyt pohjalle hiekkaa talven ajaksi painumaan. Mikä olisi järkevin perustamistapa: ruuvipaalut, reunavahvisteinen laatta vai betoniantura/sokkeli? Saunaan tulee lattialämmitys ja laattalattia. Mitä erityisesti pitäisi ottaa huomioon ja mitä hyvää/huonoa eri perustamistavoissa on?

Kommentoi:*
Vastaus

Vaikea kysymys vastattavaksi.  Miksi olet ajanut hiekan kuormaksi saunan paikalle?  Onko ehkä maa erityisen pehmeää?  Onko hiekan alle jäänyt humusperäistä maata tai kasvillisuutta?  Onko maaperä savea, moreenia tai soraa.  Onko rakennuspaikassa jotain erikoista, mikä pitäisi ottaa huomioon. Asiansa osaava suunnittelija näkee esittämiini kysymyksiin vastauksen astuessaan ulos autosta, mutta täältä asti ei voi sanoa mitään varmaa.  Tarvitset projektiisi siis asiantuntijan: Pääsuunnittelijan, vastaavan työnjohtajan sekä rakennusluvan. 

Perustustavan selvityksen alottaisn kuitenkin poissulkemalla eri vaihtoehtoja. Tutkimalla  ensiksi , riittäisikö 800 mm:n levyinen antura ja harkko 200  mm sokkeli  siirtämään  ulkoseinää pitkin perusmaalle tulevat kuormat niin, ettei maanpaine perustuksille tulisi liian suureksi.  Jos tämä olisisi ok,  tutkisin mikä olisi oikea perustusanturan leveys jne.  Jos halutaan betonilattia ja lattialämmitys, antura perustus on paras vaihtoehto. Perustukset on tietystysti routasuojattava. On myös huomioitava tulisijojen kuormat betonilattialle.  Niiden kohdalle on tehtävä riittävät vahvennokset betonilattiaan.  
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Saunan rakentaminen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*