Sokkelin kapillaarinen kosteus (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 26.9.2020 14:9

Kysymys: Sokkelin kapillaarinen kosteus

Perustukset

Osaako joku auttaa mua? Lähdin kaivamaan autokatoksen sokkelin vierustaa auki, kapilaarisen kosteuden nousun takia, asentaakseni puuttuvat patolevyt. Nyt homman edetessä huomaan autokatoksen sisäpuolella kuvan mukaista kosteuden nousua vaikka saman seinän ulkopuolella antura kuiva. Kaivoin ulkopuolelta salaojaputkeen saakka ja huomasin että putki kulkee 67cm päässä anturasta (eli liian kaukana). Arvelen että kosteus nousee anturan alapuolelta, koska kaivaessani salaojaputkea esiin, oli välissä kuivaa hiekkaa ja putken sekä sen päällä olevan kankaan päällä murske oli märkää. Mistä ongelma johtuu ja mitä sille pitäisi nyt tehdä? Onko aikoinaan näppärästi johdettu katolta rännivedet salaojaputkeen eli rakennettu perustustenkasteluputki? [PetteP]
28.9.2020 10:46


Rännivedet oli aiemmin johdettuna vanhanaikaisesti betonikourua pitkin kauemmas rakennuksesta. Nyt kun tässä kaivelen niin kaivan samalla sadevesiputket ja rännikaivot paikalleen.  [J827350213]
28.9.2020 13:49Kommentoi:*
Vastaus

Ensinnäkään salaojaputki ei ole liian kaukana.  Näkyvän putken pitäisi pitää talon alusta kuivana puoleen väliin taloa.  Vastakkaisella puolella sen puolen salaoja pitää oman puolensa kuivana.  Jos ja kun maanrakennustyöt on tehty oikein, ympäri tlon kulkeva salaoja pystyy helposti pitämään omakotitalon perustukset kuivana.  Homma ei ole puolesta metristä kiinni.

Arvaan, etä talossasi on mittava vesivahinko.  Kutsu kuivausurakoitsijan asiantuntijan paikalle välistömästi toteamaan , että olen väärässä.  Vesivahingon merkit ovat kyllä selvät.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin kapillaarinen kosteus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*