Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 9.10.2020 10:14

Kysymys: Sokkelin tyyppi?

Perustukset

Hei,onko kyseessä valesokkeli ja ns. Riskirakenne? Lattian pinta on noin 27-30cm korkeammalla kuin ympäröivä maa ikkunoista mitattuna. Liitteenä rakennekuva. Talo vuodelta 1994. Puurunko ja tiiliverhous.

Onhan tuo ns. valesokkeli. Sokkeli jatkuu puurunkoa ylemmäs, samoin lattiataso.

Ehkä tämä osin on määrittely kysymyskin.

Positiivista on se, että seinän alaohjaupuukin on kuitenkin maanpinnan yläpuolella.  [TK]
13.10.2020 8:52


Onhan tuo valesokkeli. Sokkeli jatkuu puurunkoa ylemmäs. Samoin lattiataso on rungon alareunan yläpuolella.

   [TK]
13.10.2020 8:54Kommentoi:*
Vastaus

Sokkelinne ei ole riskirakenteeksi määritelty valesokkeli.  Riskirakenne syntyy lattia kun on ns. kaksoislaatta ja alempilaatta on ( yleensä  reunavahvisteinen peruslaatta) alapuolelle ulkopuolisen  maanpinnan tai lähellä  lähellä sitä.  Tällöin on mahdollista, että pintavedet pääsevät "valesokkelin" läpi ja vesi valuu eristeen ja peruslaatan välissä ja kastelee peruslaatan päältä lähtevien seinien alaohjauspuut, mitkä alkavat lahota ja jossain kohtaa paha haju pääsee huoneilmaan ja asunnosta tulee asumiskelvoton ja asunnnn kuntoon saamiseksi tarvitaan iso remontti.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin tyyppi?":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*