Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 15.8.2022 22:42

Kysymys: Sokkelin yläosassa kosteutta/kalkkihärmää

Perustukset

Talomme sokkelissa kalkkihärmää ja yläosassa kosteutta? Talo rakennettu 90-luvulla ja sokkelin vierustalla ollut kosteaa maa-ainesta. Keväällä 2022 sokkelin vierustalta otettu kostea maa-aines pois ja korvattu sepelillä. Alkukesästä huomasimme jäytiäisiä asuntomme sisätiloissa, seinämällä jonka sokkeli ulkopuolelta kostea. Onkohan kosteus noussut rakenteisiin? Mistä kosteus nousee, voiko liittyä salaojiin?Katsoimme kameralla salaojien suulle. Salaojan pohjalla jonkinverran (n.1-2cm?) Maa-ainessta? Aiemmin sadevedet ohjautuneet salaojiin, mutta tämä korjattiin sokkelin sepelöinnin yhteydessä. Nyt sadevedet ohjautuvat nyt 4m poispäin talosta. Sokkelissa rummumia vain päätyseinällä, muiden seinustojen kohdalla sokkeli "siistimpi" vain vähän kalkkihärmä, mutta niissäkin sitä on
Kommentoi:*
Vastaus

Valokuvien ja kuvauksenne perusteella ulkopuolen rakenteet näyttävät asianmukaisilta. Sokkeli on kuitenkin aika matala ja jonkinlainen epäilys herää, onko sokkelirakenne nk. valesokkeli. Mikäli näin on, on syytä varmistua, ettei rakenteessa ole kosteusvauriota. Voitte laittaa tännekin vielä jatkokysymyksen ja liitteenä perustusleikkauksen, mikäli sellainen löytyy. 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Sokkelin yläosassa kosteutta/kalkkihärmää":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*