Talon sokkeli (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 1.9.2020 22:19

Kysymys: Talon sokkeli

Perustukset

Talossa on valesokkeli, joka on kastunut ja sokkelissa on kosteuden aiheuttamia tummia jälkiä ja kalkkihärmää. Onko suositeltavaa,että sokkeli pestään happopesulla ja sen jälkeen maalataan. Voiko valesokkelin pesu olla haitallista rakenteille. Talon seinustalle on tehty salaojitus n. 10 v. sitten.  

Kommentoi:*
Vastaus

Sokkeli on märkä:  Jostain pääsee kosteutta perustuksiin, kosteus nousee kapilaarisesti valesokkeliin haihtuu pois.  Ns. härmä on erilaisa suolojs , mitkä on liuennut veteen veden kapilaarimatkalla.  Veden haihtuessa suolat jäävät betonipinnalla ja  näkyvät ns. härmänä.  Sokkelia ei kannata maalata eikä muutenkaan käsitellä ennenkuin kosteulähde löytyy ja on poistettu,  Happopesu voi vahigoittaa lähellä betonipintaa olevia betonirautoja,
.
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Talon sokkeli":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*