Tärinämittaustulosten luotettavuus (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 22.4.2019 20:2

Kysymys: Tärinämittaustulosten luotettavuus

Perustukset

Tärinämittaustulosten luotettavuusOnko tärinän mittaustulokset luotettavia kun mittausanturit on sijoitettu 5,5 metriä syvän lammen toiselle puolelle. Louhinta-alueelta lammelle on n. 50 metriä sitten vesimatkaa n. 60 metriä ja sen jälkeen matkaa on mittausantureilla varustetuille taloille n. 50 metriä. Välimatka linnuntietä yhteensä n. 160 metriä. Ensin jyrkkä nousu kalliolle, josta jyrkkä pudotus rotkossa olevalle lammelle. Lammen ylityksen jälkeen taas nousu kallion päälle oleville kerrostaloille.

Meidän talo on louhintatyömaan toisella puolella n. 300 metrin päässä pienen kalliokumpareen päällä. Muuten välimatka on alaspäin laskeutuvaa kalliota, jonka päällä kova tai pehmeä savikerros.

Rakennusliike perustelee ettei taloyhtiöiden kivijalasta otettujen mittaustulosten mukaan asetetuilla tärinän raja-arvoasetuksin varustetuilla paukuilla ole mitään mahdollisuutta syntyä vaurioita hiukan pitemmän matkan päässä olevan talomme suoraan kallioperustukseen valettuun harkkoseinään.Liitteenä

  • tietoja työmaan selonteosta poimittuja tietoja tärinän mittaamisesta

  • tietoja työmaan selonteosta poimittuja tietoja tärinän mittaamisestai


Mittauksen raja-arvoiksi asetettu 1,0 mm/ jonka alle mittari ei tulosta työmaan

seurantaan arvoja sekä ylätoleranssi 35 mm/ jolloin työmaan seuranta saa

tulosteenn punaisella hälytetyn raportin

  • raja-arvojen välisiä tulosteita listauksessa ainoastaan yhteensä 11 kpl, jotka erittain alhaisia

  • poimintoja tärinään liittyvästä RIL 253-2010 asiakirjasta


Räjäytyksen vaikutus voidaan havaita jopa kilometrin etäisyydellä louhittavasta kohteesta.

Tärinän välittymiseen maapohjasta rakennukseen vaikuttavat maapohjassa etenevän tärinän suuruus ja taajuus, maapohjan ominaisuudet perustamisalueella, perustamistapa, kuten kallioperustukseen valettu harkkoseinä.

Kerrostalot on perustettu kallioalueelle, mutta koska alimmat louhintatasot sijaitsevat välissä olevan Kuikkalammen pohjan korkeudessa, veden keskikorkeuden yläpuolella, katkaisee välissä oleva 28300m3:n vesialue tärinän välittymistä 4-5 metriä korkeammmalle rakennettuihin kerrostaloihin siten, että siellä tärinävaikutusten arvioidaan olevan huomattavasti pienempiä kuin louhinta-alueen alapuolella sijaitsevien asuntojen.

Mielestämme vesi vaimentaa tärinän voimakkuutta merkittävästi ja virheellisillä perusteilla määritellyillä raja-arvoilla suoritetuilla ammunnoilla rakennusliike perustelee ettei ole syyllinen ammunnan aikaan yllättävästi tulleisiin talomme harkkoseinän hiushalkeamiin.

3.5.19 mennessä en ole saanut palautetta esittämääni kysymykseen. Olikohan liian vaikea aihe, mitenkä voisin kysymystäni yksinkertaistaa?Virallinen vastaus jatkokysymykseeni ei käsitellyt lainkaan kysymääni asiaa ”onko tärinän mittaustulokset luotettavia kun ne mitataan lähellä olevan lammen toisella puolella olevien taloyhtiöiden kivijalasta?” Vaan siinä epäiltiin hiushalkeamien syntyneen ennen louhinnan aloittamista ja tuotiin esille virallisen vastaajan ammattitaitoa tällaisten vaurioiden tarkastamisessa. [J10202002015]
15.5.2019 15:0Kommentoi:*
Vastaus

Tärinämittaus

Tuo on jo melkein sodan suojaetäisyydet.
Montako kilometriä mielestänne etäisyyttä pitäisi olla ?
Huh.huh !
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Tärinämittaustulosten luotettavuus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*