Toimiva perustus ja lattian pinnoitus (Perustukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Perustukset aihealue Seuraava
pvm: 5.1.2019 20:36

Kysymys: Toimiva perustus ja lattian pinnoitus

Perustukset

Hei, olemme aloittamassa rakentamista keväällä. Viimeaikoina esillä on ollut homeenkaltaisia oireita aiheuttavat lattiapinnoitteet, varsinkin jos pinnoitteet on asennettu liian aikaisin. Haluaisimme pelata tämän suhteen varman päälle. - rakennuspaikka on mäntymetsä harju, melkein paikan korkein kohta

- tarkoitus on toteuttaa alapohja maanvaraisena laattana salaojineen jne. Kuvassa valu on 9 cm ja eriste eps 20cm.Eräässä ongelmallisia alapohjia käsittelevässä julkaisussa on kohtia mitkä mietityttävät:

- joidenkin tutkimusten mukaan RIL 156-87 kuva 20, 20-30 cm ei estä kapilaarista nousua? Mikä estää?

- muovimattoja ei suositella koska eivät läpäise höyryä. Kylppäriin tulee kuitenkin vedeneristeet, joten kulku ainakin näissä tiloissa estyy varmasti?

- liimojen ja tasoitteiden pitää kestää kosteutta ja suhteellisen kosteuden alempi kuin 80-90%. Kuinka pitkä aika valusta tähän menee että ollaan varmasti toodella turvallisella puolella?

- lattialämmitys ei estä kosteuden nousua maaperästä (ymmärrä tässä höyryn). Voiko maaperä lämmetä liikaa aiheuttuaen ongelmia? Onko olemassa turvallista tapaa pnnoittaa lattia, sellainen joka läpäisee betoniilaatasta nousevan kosteuden? Suunitelmana oli parketti, mutta onhan siinäkin askeleriste ja parketissa oma liimat.Joissakin julkaiussa on laitettu pienet putket eps levyjen väliin ja toisessa sisäpuolisien täyttöjen sekaan salaojaputkea. Onko nämä suositeltavia turvatoimia?Kiitos etukäteen! 
Paras lattia betonille on kivi, laatta tai epoksilattia. Mahdollinen betonin kosteus pääsee siten huoneilmaan. Siitä vieläkin kaikinpuolin turvallisempi ratkaisu on tietenkin puurossipohja, reilulla alapohjan tuuletuksella.  [Hety]
8.1.2019 11:34Kommentoi:*
Vastaus

Rakentaminen

Pestatkaa hyvä, ammattitaitoinen suunnittelija ( tai jos jo on, miksi ette luota hänen suunnitelmiinsa). ( on jopa pakollinen olla)
Ei täältä kannata alkaa suunnittelemaan uudisrakennusta pala palalta, eikä se ole missään nimessä palstan tarkoituskaan.
Oikein tehtynä, ammattilaisten toimesta, on ko.ns. " uiva" matalaperustus ihan toimiva.
Ps. Maksakaa hyvälle suunnittelijalle, johon voitte luottaa, mieluummin kuin lueskelette eri kirjoituksia ongelmista ja haette yksittäisiä ratkaisuita palstaltamme.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Perustukset / Toimiva perustus ja lattian pinnoitus":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*