Rakennuslupa vanhaan rakennukseen (Piharakennukset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakennukset aihealue Seuraava
pvm: 31.5.2019 10:40

Kysymys: Rakennuslupa vanhaan rakennukseen

Piharakennukset

Taloni rakentamisen yhteydessä hain talolleni ja samalla tontilla olevalle erilliselle autokatos/pyöräkatos/varasto-rakennukselle rakennusluvan ja sain niihin luvat. Taloni valmistui v. 1996 ja em. erillinen rakennus jäi vielä ns. säävalmiiseen vaiheeseen. V. 1997-2000 rakensin autokatostani pikkuhiljaa omatoimisesti aina ajan ja rahatilanteen mukaan. Jossain vaiheessa totesin, että oli parempi muuttaa autokatos autotalliksi rakentamalla pyörä- ja autokatoksen väliin väliseinä ja katoksen aukko muuttaa umpinaiseksi laittamalla siihen normaali autotallin (nostettaessa ylös liukuva) ovi. Lisäksi alkuperäiseen katokseen tuli pieni parin neliön liiteri, josta yhteys tikkailla rakennuksen ullakolle (ns. käyttöullakko, jonne rakensin lattian). Autotallin ja varaston eristin kauttaaltaan selluvillalla (10 cm), varastoss on lattialämmitys ja talli on kylmätila). Gyproc-levyt on molemmin puolin jne.

Olin yhteydessä rakennusvalvontaan (mies tunsi minut työni kautta entuudestaan, olimmehan molemmat saman kaupungin palveluksessa). Hän pyysi minua ilmoittamaan, kun saan rakennuksen valmiiksi ja hän kävisi sitten paikan päällä tarkistamassa rakennuksen. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään rakennusluvasta eikä minulla ollut aavistustakaan, että tähän muutokseen tarvittaisiin lupa. Rakensin kaiken valmiiksi kesällä 2000 ja ilmoitin asiasta valvojalle. Hän lupasi käydä tarkistamassa rakennuksen. Minulla ei ole muistikuvaa, että olisin ollut paikan päällä kun tai jos hän on käynyt paikan päällä. Joka tapauksessa sain tammikuussa 2001 rakennusvalvonnasta raportin suoritetusta ja hyväksytystä lopputarkastuksesta. 

Törmäsin nyt em. asiaan, kun aloin myydä taloani toukokuussa 2019 ja siinä katsoessani em. loppuraporttia huomasin, että siinä puhutaan alkuperäisestä nimikkeestä autokatos/pyöräkatos/varasto. Tarkistin asian rakennusvalvonnasta ja siellä todettiin, että autotallista ei ole haettu rakennuslupaa jne. Eli tälle muutokselle tulee hakea rakennuslupa jälikäteen asainmukaisine piirustuksineen (esim. rakennusins.), naapurien kuulemiseneen jne.

Tämän ymmärrän ja sen, että autotallin kattoon tulee lisätä toinen gyproc-levy. Rakennusvalvoja (aiempi valvoja on jo eläkkeellä)kiinnitti huomiota autotallin kolmeen ikkunaan, jotka ovat paloturvallisuuden kannalta liian suuria (n. 55x52cm). Naapuritontin autotalli/ok-talo on 6 m:n päästä autotallista ja nykyiset paloturvallisuusmääräykset vaativat tämän. Joten minun tulisi nyt vaihtaa ikkunat paloturvallisiin ( hinta n. 600-700 €(kpl) tai muuttaa seinä umpinaiseksi. Itse olen tietysti päävastuussa tästä "sopasta", mutta kyllä sen aikaisella löperöllä rakennusvalvonnalla on myös aika suuri vastuu tässä. Katson, että ikkunoiden vaihtaminen on kyllä kohtuuton vaatimus. Onhan ne hyvksytty v. 2001. Kysynkin neuvoa, että kuinka minun olisi nyt meneteltävä? 

?

Kommentoi:*
Vastaus

Lupa


Kunnan rakennusvalvontaviranomainen on YLIN PÄÄTTÄVÄ ELIN kunnan alueella, emmekä missään nimessä ala kilpailemaan neuvoillamme viranomaisten kanssa.
Elleivät heidän päätöksensä miellytä tai ovat mielestänne kohtuuttomia, teille neuvotaa ko. virastossa virallinen valitustaho, johon voitte valittaa.
Yleensä menee lä&...


Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava sisäänkirjautunut palveluun.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakennukset / Rakennuslupa vanhaan rakennukseen":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Hei!

Haluaisin painottaa sitä, että ko. ikkunat olivat jo paikallaan silloin ja silloin ne hyväksyttiin. Jos em. rakennukseni olisi alkuperäisen suunnitelman mukainen l. avonainen katos, naapurin talon syttyessä palamaan, katokseni olisi suuremmassa vaarassa syttyä palamaan kuin nyt umpinaisena. Ymmärrän kyllä näkökulmasi, mutta vaikea on ymmärtää tämän tapauksen logiikkaa, kun rakennukseni on tässä mielessä paloturvallisempi.

Toiseksi kysyisin, että entäpä jos muutan rakennuksen käyttötarkoitusta l. anon lupaa varasto-harrastehuoneelle (joka autotallini etupäässä on, auto on siellä ollessani matkoilla). Muuttuuko turvamääräykset toiseksi?  [TörmäsVilla]
31.5.2019 14:20Kommentoi:*