Kun piirustuksia ei noudateta. (Piharakenteet)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakenteet aihealue Seuraava
pvm: 2.9.2020 15:13

Kysymys: Kun piirustuksia ei noudateta.

Piharakenteet

Tapaus koskee 6 paritalon yhtiötä jossa eräs osakas on rakentanut ns. maanvaraisen terassin jonka toteutus ei vastaa esitettyä piirustuksia.

Mm. terassikannen korkeus on enemmän kuin 50 cm, paikoin 80 cm maasta joka edellyttää kaiteita ja toimenpidelupaa kunnassamme.

Lisäksi terassin koko on huomattavasti suuremi kuin esitetty samoin väritys poikkeaa esitetystä.

Kuinka paljon piirustuksista saa poiketa? Ja kuinka tämä tilanne pitäisi ratkaista? Purattaminekin tuntuu kohtuuttomalta mutta toisaalta emme haluaisi saman toistuvan uudelleen jonkun toisen osakkaan toimesta.

Kuinka estää väärin/luvanvastaisten rakennelmien leviäminen taloyhtiössä?

 

Eiköhän tässä paras ratkaisu lienen se, että puratat tuon rakennelman jos erot tosiaan ovat näin suuria. Jos ette rakennelmaa purata, niin silloin osakkaiden yhdenvertaisuuden vuoksi räikeät suunnitelmapoikkeamat on kuitattavissa pienellä rahalla ja vaivalla.Suosittelen esim. terassien osalta tehtäväksi selvää taloyhiön hallituksen linjausta/ohjetta, joka tiedotetaan kaikille osakkaille. Tällä tehdään pelisäännöistä julkisia ja ohjeen vastainen toiminta tuo mukanaan vielä mukavan yhteisöpaineen.


[ka133928OO]
9.9.2020 13:34Kommentoi:*
Vastaus

Lähes joka talossa on osakas, joka katsoo voivansa olla välittämättä yhteisistä asioista.  Tämän häirikköosakkaan kanssa on sovittava, että hän joutuu maksamaan toimenpideluvasta johtuvat kustannukset.  Myökääan tulevaisuudessa ei taloyhtiöllä ole velvoitetta korjata ja huoltaa poikkeavia rakenteita, kun korjaus- ja huoltotöitä alkaa tulla.  Kaikista korjaustöistä tulee tehdä ilmoitus ennen aloitusta ilmoitus isännöitsijälle mitä, missä ja milloin remontoidaan ja kuka työt tekee. Tällöin isännöitsijällä on velvollissuus ja tilaisuus ohjata erilaisia osakkaiden korjaus- ja muutos hankkeita.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Kun piirustuksia ei noudateta.":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*