Terassilaudoitus sydänpuu alaspäin (Piharakenteet)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Piharakenteet aihealue Seuraava
pvm: 19.6.2013 9:14

Kysymys: Terassilaudoitus sydänpuu alaspäin

Piharakenteet

Hei!
Teen avoterassin kansilaudoitusta painekyllästetyllä laudalla (28 x 95 kestopuu). Laudat ovat nyt asennusvaiheessa pinosta otettuna poikkeuksetta osa vähän, osa enemmän kovertuneet sydänpuun puolelta. Perinteinen ohje kiinnittää lauta sydänpuoli ylöspäin ei tunnu nyt järkevältä. Mieli tekisi asentaa laudat nyt sydänpuu alaspäin, koska silloin lautojen yläpinta tulisi hieman koveraksi, jolloin sadevesi valuisi näppärästi pois ja laudat olisivat mielyttävämmät myös jalalle. Tiedän että lauta elää ja sanotaan, että kuivuessaan lauta kaareutuu sydänpuolelta kuperaksi. Omien kokemustetuni (toki aika vähäisten) mukaan tuo sydänpuolen kupertuminen ei ole merkittävää. Uskon, että kun ruuvaan jokaisen liitoskohdan kahdella ruuvilla sydänpuoli alaspäin, niin lautojen yläpinnan pienoinen kuperuus säilyy myös ajan mittaan, eikä laudat väänny kuperiksi vesikouruiksi. Mitä ammattilaistaho antaa tässä ohjeeksi?
-Heikki A

Kommentoi:*
Vastaus
Normaalisti lauta höylätään niin, että parempi pinta on sydänpuun puolella. Toinen puoli on höylätty laudan mitallistamista varten. Tästä syystä lauta kannattaa asentaa sydänpuoli ylöspäin.
Arvostele vastaus kysymykseen "Piharakenteet / Terassilaudoitus sydänpuu alaspäin":

Yrittänyttä ei laiteta, mikä estää koettamasta. Todennäköisesti teet hyvän terassin. [Mestari]
19.6.2013 13:15


Yrittänyttä ei laiteta, mikä estää koettamasta. Todennäköisesti teet hyvän terassin. [Mestari]
19.6.2013 13:15


Painekyllästetty puutavara on märkää.Jos terassille tulee kate, laudat kuivuvat ja asettuvat luonnolliseen tilaansa eli sydänpuoli muuttuu kuperaksi. Jos terassi on avonainen niin sade kastelee laudat silloin tällöin ja asialla ei ole suurta väliä. Mutta yleensä se sydänpuoli on myös parempi puoli. [Pm]
19.6.2013 14:15


Kyllä se niin on, että se sydänpuoli on se kuperoituva ja toinen puoli on tietenkin koveroituva. Tämä vaikutus on erilainen suuruudeltaan eri tavalla sahatuissa laudoissa/lankuissa.

Mutta, mutta ja mutta, saattaapa siinä olla molemmat puolet kuperoituviakin. Siinäpä ihmettelemistä!
 
Jos lauta/lankku kiinnitetään reunoistaan, niin silloin "sydämempi" (huomaa sahaustapa) puoli alas eli ei-näkyviin ja taas, jos se kiinnitetään keskeltä, niin silloin "sydämempipuoli" ylös eli näkyviin.
[JR454159223]
19.6.2013 23:47


Jos laitat pintapuolen ylöspäin lauta kuivuessaan halkeilee pinnastaan kauttaaltaan.Toki se halkeilee vaikka laitat toisinkin päin, Mutta tällöin halkeamat jäävät laudan alapuolelle.Halkeilu on sinänsä normaalia puun käytöstä. Koska puu kuivuessaan kutistuu enemmän ympärysmitan suuntaisesti kun halkaisijansa. Ilmiön näkee hyvin vanhoissa hirsirakennuksissa joissa hirret ovat tästä syystä halkeilleet. Samasta syystä laudat kuivuessaan kuperoituvatkin. Ja sentakia kai pääasiassa seinälaudat, terassilaudat, yms laitetaan yleensä sydänpuoli ulospäin.


 [Räveltäjä]
27.7.2015 20:39


Sydänpuu alaspäin tietenkin. Näin on aina tehty. Kummallisia neuvoja teillä.


 [Akseli]
1.7.2017 15:39


Perusteleppa nyt Akseli tuo vähän paremmin, eikös se nyt kumminkin vähän riipu tilanteesta ja tavarasta....? "Näin on aina tehty" on käsite jota pitää jotakuinkin varoen käyttää; katsos kun ajat muuttuu, ja tarpeet sen mukaan...! Sitä painekyllästettyäkään ei ennenvanhaan (aina) ole ollut.


[ruosu]
1.7.2017 22:42


En ole koskaan kuullut enkä nähnyt että parempi eli sydänpuun puoli olisi alapuolella. Lattialaudatkin höylätään niin että kevennysurat ovat pintapuolella. Silloin hölmömpikin ymmärtää että se ei tule päälle.


[punainenpilvi]
7.7.2017 18:31


120 mm leveässä kestopuussa sydänpuu on koveralla puolella, eli juuri päinvastoin kuin normaalissa laudassa. Laitoin pari vuotta sitten 145 mm leveää kestopuuta katon alla olevalle terassille sydänpuoli ylöspäin. Laudat olivat samaan tapaan "väärinpäin" kuperia. Kuivuttuaan laudat eivät ainakaan ole kääntyneet toisinpäin kuperiksi. Eli kun sydänpuu on nyt yläpuolella, laudat ovat ruuvien pakottamana suoria tai aavistuksen koveria. Kaipaisin vielä lisävihjettä alkuperäiseen kysymykseen, eli asentaako laudat kupera puoli ylöspäin sydänpuusta piittaamatta?


[sa13573LA]
10.7.2017 20:7


Sama huomio on itselläni. Vajaa kymmenen vuotta sitten tein avoterassin ja laitoin 28x95mm painekyllästetyt "oikeinpäin", eli sydänpuoli ylöspäin. Mukavasti makaa vesi laudoilla. Ei käänny kuivanakaan kesänä kuperaksi.

Myöhässä toki kysymykseen, mutta tekeepä noita terasseja joku joka vuosi.

On muuten terassi hyvässä kunnossa edelleen, kun on öljytty joka vuosi. [J9720841719]
8.11.2019 10:1Kommentoi:*