Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Radon aihealue Seuraava
pvm: 5.5.2018 23:43

Kysymys: Radonin poisto rakennuksen sivuseinästä

Radon

Hei,

Kaksikerroksisessa talossamme on Radon putket talon perustuksissa ja poisto on hoidettu painovoimaisesti katolle. Putki on perus 110 leveyinen. Joudun nyt muuttamaan poistoputkea niin, että se tuleekin talon sivuseinästä ulos. Alkuun, ymmärrän toki että painovoimainen poisto tästä kärsii, mutta mitatut arvot olivat sen verran hyvät, että tämän pystyn toteuttamaan. Poisto tulee siis talon sivuseinästä, joten pitääkö tuon viimeisen pätkän talon ulkopuolella oltava myös eristetty? Toimisiko Vilpen tuuletuspaalu tuossa (se ei taida olla eristetty kylläkään)? Hattu varmaan ainakin oltava, ettei tuulet puske ilmaa väärään suuntaan.
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Radon poisto

me tällä sivustolla emme ole kyllä saaneet tuohon koulutusta.
On varmasti enempi LVI-puolen asioita. ( Me vastaamme vain talonrakennusteknisiin kysymyksiin)
Joten en uskalla näkemättä alkaa arpomaan vastausta.
Työn tehnyt urakoitsija/asennusliike/suunnittelija on paras vastauksenantaja ongelmaanne.

Hei !
Vastaan tähän kyselypalstan pyörittäjn pyynnöstä.  Kysymys on hyvä kysymys, koska on radon suurelle joukolle mysteeri, joka aiheuttaa syöpää.

Radon on radioaktiivisesti säteilevä kaasu, joka maapallon eri kehitysvaiheissa "saastuuttanut" kallioperää kallioperän syntyvaiheessa. Radonia ja sen säteilyä kulketuu kallioperän halkeamimien kautta ilmakehään, minne se sekoittuu muiden kaasujen joukkoon. Suomessa voimakkaimmat radon esiintymät on alueilla, missä kallioperä on lähelä maan pintaa soran peittämänä tai paljaana. Rakennettaessa radon alueelle, on rakennuksen suunnittelussa otettava radon huomioon keräämällä radonpitoista ilmaa rakennuksen alta pois putkiston avulla ja johtaa radonpitoinen ilma vesikaton yläpuolelle, niin ettei se pääse ilmanvaihdon raitisilman ottoalueelle.   Lisäksi on varmistettava alapohjan rakenteellinen tiiveys, ettei sen läpi pääse radonia sisäilmään. Tämä erittäin tärkeää, koska rakennuksen sisätilan ilmanvaihto säädetään yleensä alipaineiseksi.

Riittää tosiaan painovoimainen poisto.  Huonelämmöllä ei ole mitään tekemistä painovoiman kanssa. Paine-ero, mikä vaikuttaa, on putken alapään ja yläpään korkeusero. Paine-ero syntyy putken päiden välisen korkeuseron paksuisesta koko ilmakehän laajuisen ilmapatjan painosta. Ilmapaineen vaihtelut eivät vaikuta tähän asiaan, koska vallitseva säätilan aiheuttama ilmapaineen vaihtelu on sama putken ylä ja ala päässä.  Poistoputkea 110 mm ei tarvitse lämmöneristää.  Riittää, kun putki kestää auringon valoa ja on hyvin kiinni ulkoseinässä.
Arvostele vastaus kysymykseen "Radon / Radonin poisto rakennuksen sivuseinästä":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Kommentoi:*