Hinnanalennuksen määrä (Rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 13.10.2020 1:21

Kysymys: Hinnanalennuksen määrä

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Katselimme nyt kesällä -60 luvulla rakennettua taloa, jonka myöhemmin ostimme. Molemmissa näytöissä painotimme tulevien isojen remonttien olevan este ostoille perhetilanteen vuoksi. Välittäjä kehui alkuperäistä konesaumattua kattoa, sen kuntoa ja käyttöikää. Teimme ostotarjouksen vasta kun saimme kuntotarkastusraportin. Kuntotarkastusraportissa maininta, että yläpohja silmämääräisesti kuiva eikä kuvissakaan ilmennyt mitään epäilyttävää. Emme itse tarkistaneet sen kuntoa, sillä tarkastusluukku oli vaikeassa paikassa, ruuvattu kiinni ja olisivat vaatineet tikkaat. Luotimme kuntoraporttiin.Huomasimme 2kk muutosta katon vuotamisen. Yläpohjaan oli rakennettu vuotokohtaan kolmesta laudasta ja muovista vedelle "keräysastia", jossa oli nyt useampi litra vettä. Myyjä oletettavasti siis tiesi ongelmasta ja jätti sen kertomatta. Tilasin ammattilaiset tarkastamaan katon kunnon.Katosta oli löytynyt useampi puute. Suurin vuotokohta oli iso ja sieltä oikein lorisi vettä sisään sadehetkenä. Puurakenteet ovat lahot ja homeessa. Läpiviennit oli asennettu väärin ja niissäkin kosteutta. Eristeet olivat myös märät. Katon päältä löytyi myös useampia puutteita ja asennusvirheitä, mm. piippujen saumoista sekä 2v sitten asennetuista ilmanvaihtokanavista. Suositus oli vaihtaa koko katto uuteen heti suurempien ongelmien vaihtamiseksi ja esim. 2vk odotus tuo jo huomattavasti suuremmat vauriot. Reikä on siis iso.Kuinka määritellään tällaisessa tapauksessa hinnan alennus? Kustannusarvio on tällä hetkellä reilusti yli 20000€. Konesaumatun peltikaton elinikä näyttäisi olevan jopa yli 100v säännöllisesti huollettuna ja se onkin mm. maalattu.

Kommentoi:*
Vastaus

Hinnalannuksen määrittely on aina tapauskohtaista ja vaatisi perehtymistä asiaanne, mutta kysymyksesi perusteella lähtisin nyt lähtökohtaisesti vaatimaan hinnanalennusta 20.000 euroa tiedonantovirheen perusteella. Lisäksi lähtisin puolestanne vaatimaan hinnanalennuksen määrälle korkoja ja lisäksi asiassa jo syntyneitä (tai syntyviä) asianosais- ja asianajokustannuksia.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Hinnanalennuksen määrä":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*