Lattialämmitys käyttövesiputkiremontin jälkeen (Rakennusoikeudelliset kysymykset)
Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 11.2.2019 15:54

Kysymys: Lattialämmitys käyttövesiputkiremontin jälkeen

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei!

Asunto-osakeyhtiössä tehtiin käyttövesiputkistoremontti syksyllä 2018.Asunnossamme saunan ja pesuhuoneen lämmitys oli hoidettu lattialämmityksellä. Lämmitysputkisto oli kytketty käyttöveden kiertoon. 

Saunan ja pesuhuoneen remontti tehtiin asunnossamme 2015. Saunan laattalattia uusittiin, samoin laatoitus uusittiin myös pesuhuoneessa, jossa laatoitettiin myös seinät. Vesieritykset tehtiin määräysten mukaan. Kiinteistön muissa asunnoissa ei ole saunaa.Kuinka lämmitys voidaan nyt järjestää? Käyttöveden kiertoa ei lain mukaan saa kuulemma enää yhdistää lattialämmitykseen. Kuka maksaa lämmityksen asennuksen em. tiloihin? Remontin suunnittelija ei ollut huomioinut lämmityksen katkeamista. Tiedustellessani lämmityksen hoitamista nyt sattuneen tilanteen johdosta, hän ehdotti 1. lämmitysverkkoon yhdistettävän patterin asentamista pesuhuoneeseen tai 2. sähköpatterin asentamista ko tilaan.Vastikemaksuun sisältyy yhtiössämme mm. lämpö. Kuka maksaa saunan ja pesuhuoneen lämmityksen jatkossa, jos se hoidetaan sähköllä?

Kommentoi:*
Vastaus

Hei,
Tässä tapauksessa arvioitavaksi tulee ensinäkin se, onko sauna ja pesuhuone sekä niiden lattialämmitys osa alkuperäisrakennetta ja hyväksytty taloyhtiön vastuulle vai ei. Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö on velvollinen pitämään kunnossa rakenteiden ja eristeiden lisäksi lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Mikäli sauna, pesuhuone ja lattialämmitys ovat osa alkuperäisrakennetta ja taloyhtiö on hyväksynyt ne vastuulleen on taloyhtiön tehtävä huolehtia lämmityksen riittävyydestä myös jatkossa. MIkäli kyse on osakkaan itse tekemästä muutoksesta lämmitykseen on osakkaan myös itse vastattava nykysäännösten mukaisen lämmityksen järjestämisestä. 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Lattialämmitys käyttövesiputkiremontin jälkeen":

Jurinet Oy Lakipalvelut
Lakimies
Jemina Timonen
Helsinki, Suomi
puh:029 009 2590
jemina.timonen@jurinet.fi

AS OY Laki määrittelee lämmityksen taloyhtiön vastuulle, yhteisesti maksettavaksi. Kylpyhuoneita on runsaasti laitettu kylmäksi edm. tavalla isännöitsijöiden ja LVI insinöörien opastuksella. Jopa 80 % remonteista. Ympäristöministeriö ja kaupungit sallii 200 w tehon käyttöveteen, jos sellainen on ennenkin ollut. Tuossa tapauksessa lämmitys siirretäänkin asukkaan ja osakkaan maksettavaksi. Tuleekin, mieleen kysymys lakimiehille, mikä on perusjärjestelmän ja tason merkitys remonteissa, kun lämmitys viedään kylpyhuoneista ja siellä olleen lämmityksen (perustaso) tilalle,ei laiteta mitään. Sijoitusasunnon omistajat taputtaa käsiään, joita myös isännöitsijöistä on osa, kunnes tulee puuttuvan lämmityksen takia hometta.


[J9794662219]
6.6.2019 13:48


Lakimiehen vastaus ei myöskään kerro, onko "riittävyys" lain vaatima minimi lämpötila 18 astetta, vai esimerkiksi kaupungin LVI- tarkastusinsinöörin "suositus 22 astetta" Minimi saavutetaan rakenteiden keskellä, viemällä lämmitys kokonaan. Silti, tilojen perustaso, eli siellä ollut lämmitys poistetaan.


[J9794662219]
6.6.2019 14:3Kommentoi:*