Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 23.1.2021 15:20

Kysymys: Taloyhtiön vastuu kosteusvahingossa

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei!,

Asunnossamme on todettu kosteusvahinko (putkivuoto) wc tilassa. Wc oli kauniit laatat ja lattialämpö. Taloyhtiö on töämän asunnon myynyt edelliselle omistajalle, joka on tehnyt remontit ja ilm. taloyhtiö maksanut hänelle työstä,

Kosteusvahinkoa korjatessa, laatta piti rikkoa samoin lattialämmitys. Nyt yhtiö ilmoittaa että maksaa peruslaatan,(jota ei ollut ennen vahinkoa), ja ilmoittaa ettei maksa lättialämmitystä. Tilassa tehdään putkitöitä. Tarvitaanko valvoja vai voiko taloyhtiö tehdä näitä ilman valvojaa ja rakennuslupaa? Putket oliva 50-luvulta.

Taloyhtiö ilmoittaa, että on vaikea määrittää perustasoa, miten se kosteusvahingossa määritellään?

Lisäksi kosteusvahinko makuuhuoneessa, ulkoseinä vuotanut. Seinää ja lattiaa korjattu kosteusvahingon myötä. Nyt kertovat maalaavansa vain asunnon 2 seinää joita remontoitu. Vaativat meitä ilmoittamaan maalisävyn: Tätä emme tiedä, emme ole asuntoa maalanneet. Pitääkö koko huone maalata, ja varmistua että seinät ovat kaikki samanväriset. Ilmoittavat että vastuu on meillä? 

Kommentoi:*
Vastaus

Yrittäkää nyt taloyhtiön kanssa päästä asiassa sopuun. Lattiarakenteiden korjaaminen kuuluu yleensä taloyhtiölle ja pinnat osakkaalle.
Korjauksen yhteydessä ja sen jälkeen taloyhtiön on korjattava myös pinnat perustasoon.

Valitettavasti en pysty näillä tiedoilla vielä arvioimaan, onko lattialämmitys perustasoa juuri teidän kohdallanne vai ei.
Te voitte osakkaina valita maalin sävyn, mutta samalla kannattaa maalata koko huone uudestaan. Kyse tuskin on kovinkaan suuresta kustannuksesta.

Kiiteistöliitto on esimerkiksi määritellyt perustason näin nettisivuillaan:
"Perustaso määrittää sen, mihin laatutasoon yhtiön tulee pinnat korjata eli ennallistaa. Perustaso määräytyy lähtökohtaisesti huoneiston alkuperäisen tason mukaan. Yhtiön perustaso on voinut muuttua, mikäli yhtiö on esimerkiksi peruskorjauksen yhteydessä korjannut pinnat kaikkiin huoneistoihin alkuperäisestä poikkeavaan uuteen tasoon tai perustason muutoksesta on tehty nimenomainen päätös. Perustaso voi myös määräytyä yhtiön tekemän yksittäisen korjaustoimenpiteen perusteella, eli yhtiön perustaso on voinut muuttua yhtiön aiemmassa vastaavassa tilanteessa tehdyn korjauksen perusteella."  Lähde: https://www.kiinteistoliitto.fi/blogit/lakipahkina/mitatarkoittaaperustaso/


 

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Taloyhtiön vastuu kosteusvahingossa":

Jurinet Oy Lakipalvelut
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi
Markus Talvio
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*