Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 27.4.2021 21:4

Kysymys: Tontin hinnanmuutos

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Hei,Kysyin marraskuussa vuonna 2020 tontin ostohintaa, kun olin tontilla vuokralaisena. Lunastushinta olisi ollut 32000 euroa. Minulle vastattiin että hinta on voimassa vuoden loppuun sekä Tonttien tämän hetkiset hinnat on sidottu elinkustannusindeksiin. Hintoihin tulee vuosittain vähintään indeksin mukainen muutos. Mahdolliset tasokorotukset voivat tuoda nykyiseen hinnoitteluun muutoksia.Kysyin hintaa uudestaan huhtikuussa 2021 ja hinta oli nyt 56000 euroa. Onkohan kaupunki menetellyt oikein ja onko minulla enää perusteluja saada tonttia edullisempaan hintaan. Minusta korotus on kohtuuttoman suuri.Vuokralaisten osalta vuokria korotettiin 3-8 kertaiseksi. Uusista vuokrahinnoista vuokralaiset saavat kuitenkin 30% alennuksen seuraavan 3 vuoden osalta. Olisiko tontin ostajallakin oikeus saada 30% alennus uuteen tontin hintaan?

 

Kommentoi:*
Vastaus

Näistä kunnallisista tontinvuokra-kysymyksistä ja lunastuksista on käyty julkistakin keskustelua paljon.

Ilmeisesti kaupunki on nyt sitten kohdallanne päättänyt nostaa tonttien lunastushintoja. Se on sisänsä ihan sallittua ja laillista kunhan kunnan päätös ei ole teidän keskenänne tekemän maanvuokrasopimuksen vastainen. Onko vuokrasopimuksessanne sovittu jotain tästä asiasta?

Tonttien lunastusperiaatteissa on kuntakohtaisia eroja.
Teidän olisi kannattanut viime vuonna jo lunastaa tontti itsellenne.

Kunta on toisaalta vuokrakauden päätyttyä velvollinen lunastamaan vuokralaisen omistaman vuokra-alueella sijaitsevan rakennuksen ja muut vuokranantajan kirjallisella suostumuksella alueelle rakennetut rakennukset.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tontin hinnanmuutos":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi
Hei,Kiitos vastauksesta. Katsoin vuokrasopimuksen läpi ja se ei anna vuokralaiselle etuja tontin lunastukseen. 

  [J968853206]
29.4.2021 21:8Kommentoi:*