Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 1.7.2021 9:58

Kysymys: Tontin kuivatus

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Omistan tontin kunnan asemakaava-alueella, jossa rakennettavan talon sadevedet tulee johtaa kunnan avo-ojaan. Nyt ne on johdettu sinne mutta kunta on valmis teknisen ltk päätöksen mukaisesti  valmis kaivamaan uuden ojan kauemmas talosta mutta vanhan ojan täyttö jäisi minulle vaikka kunta on sen aikaan kaivanut asemakaavoitetulle yksityisten maille kuivatuksen kannalta.

Kunnan teknisen johtajan mukaan kunnan ei pidä kaivaa ojia yksityisten maille, vaan kiinteistön omistajan. Ympäristöltk on pyydetty lausunto ja sen mukaan tuli tehdä uusi oja asemakaavan mukaiseen paikkaan ja täyttää kaivuumaalla vanha oja. Teknisen johtajan mukaan se on vain lausunto (mielipide) ja ei sido teknistä ltk. Tekninen johtaja esitti hylkäystä mutta ltk päätyi uuden ojan kaivuuseen.

Onko teknisen johtajan tulkinta oikein?

 


Kommentoi:*
Vastaus

Jotta pystyisin arvioimaan teknisen johtajan päätöksen oikeellisuutta tai lainmukaisutta, pitäisi minun valitettavasti perehtyä asiaan huomattavasti tarkemmin. Se ei ole tässä nyt mahdollista.

Näillä tiedoilla en myöskään pysty arvioimaan lautakunnan päätöksen sitovuutta. Yleensä lautakuntapäätökset ovat päätöksiä, eikä suosituksia.

Jos lautakunnan päätös katsotaan vain mielipiteen ilmaisuksi, jää silloin viranhaltijalla (tekn. johtaja) mahdollisesti itsenäinen päätösvalta.
Mikäli lautakunnan päätös on sitova, eikä siihen ole haettu oikaisua, pitäisi tekn. johtajan noudattaa lautakunnan päätöstä.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Tontin kuivatus":

Jurinet Oy Lakipalvelut
Lakimies OTM, kiinteistöjuristi
Markus Talvio
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi

Kommentoi:*