Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Rakennusoikeudelliset kysymykset aihealue Seuraava
pvm: 7.4.2021 18:52

Kysymys: Viemärilinjaston siirto ja puuttuva rasite

Rakennusoikeudelliset kysymykset

Meillä on kantatilasta erotettu erillinen tontti, jonka läpi menee kantatilan viemäri - ja hulevesiputkisto.

Meille ei ole määrätty rasitetta kyseisestä putkistosta.

Talomme sokkeli on alkanut painua naapurikiinteistön viemärin läheisyyden takia.

Menee melkein anturan alla. Nyt joudumme tukemaan anturaa teräspaaluilla, mutta pelkona on, että paalutus osuu viemäreihin. Ainoa mahdollisuus on siirtää naapuritilan viemäriä muutamia metrejä sivusuunnassa ennen paalutusta . 

Kysymys kuuluu, kuka on viemärin siirron maksumies?

Me vaiko naapuri, joka  ei ole tehnyt rasitetta kiinteistöllemme kiinteistökaupan yhteydessä.
kysyjä
Kysymyksiä: 1 kpl

Kommentoi:*
Vastaus

Jos ette ole koskaan sopineet siitä, että naapurillanne olisi oikeus tonttianne käyttää kuvaamallasi tavalla, ei naapurin oikeus siihen itsestäänkään synny. Jos siis mitään ei ole koskaan kijallisesti sovittu, naapuri joutuu mielestäni maksumieheksi.

Neuvotelkaa asiassa naapurinne kanssa tähän nyt jonkinlainen molemmille järkevä ratkaisu näistä lähtökohdista.

Naapurin kanssa ei kannata alkaa riitelemään, mutta toki oikeuksistaan kannattaa pitää tiettyyn pisteeseen saakka kiinni.

Kun asia on sovittu ja ratkaistu, perustakaa naapuria varten tarvittaessa rasite, jotta jatkossa molempien oikeudet ja velvollisuudet on selvillä.

Mikäli tarvitsette oikeudellista neuvontaa asiassa edelleen, olkaa yhteydessä toimistoomme.
Aina kannattaa soittaa, soitto ei maksa mitään. Me laadimme teille tarvittaessa mielellämme myös rasitesopimuksen maanmittauslaitosta varten. Kustannus siitä on yleensä 250-600 euroa.

Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590.

Arvostele vastaus kysymykseen "Rakennusoikeudelliset kysymykset / Viemärilinjaston siirto ja puuttuva rasite":

Jurinet Oy Lakipalvelut
OTM, Toimitusjohtaja
Markus Talvio
, Suomi
puh:029 009 2590
markus.talvio@jurinet.fi
Kiitos nopeasta vastauksesta! Olemme kysyneet viemärin siirrosta vastapuolen kiinteistöltä, joka on pankki, mutta sieltä tuli heti tyrmäävä vastaus. Vetoavat rakennusvirheeseen kun talo rakennettu viemärilinjaston päälle. Emme ole vielä maininneet puuttuvaa rasitetta, sen toki tietävät kun pankin kiinteistövälittäjän kanssa kaupat aikanaan tehty. Meille mainittu rasitteiksi ainoastaan pankin parkkipaikka. Kaivurimies kieltäytynyt kaivuusta ennen kuin oikea maksumies selvillä ja hänen mielestä se emme ole me. [al19416SI]
7.4.2021 20:13Kommentoi:*