Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 25.2.2021 2:57

Kysymys: Haaroitus mittaritaulun ja sulaketaulyn välistä

Sähköistys

Kerrostalossa kaikkien asuntojen sähkömittarit sijaitsevat kellarissa sähköpääkeskuksessa. Voiko keskuksessa olevasta oman asuntoni mittarista haaroittaa määräysten mukaisesti sähköt kellarivarastooni joka sijaitsee lähellä SPK:sta?

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Asennuksen teettämiseen on saatava taloyhtiöltä lupa. Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekniset asiantuntijat eivät ota kantaa / anna vastausta siihen, tuleeko kysymyksessä kuvatulle sähköasennukselle antaa lupa. Kun kaikilla asukkailla ei ole vastaavaan ratkaisuun – mm. kellarikomeron sijainnin takia – mahdollisuutta, voi olla, ettei tällaiseen asennukseen lupaa anneta. Mutta asiaa voi toki aina tiedustella taloyhtiön hallitukselta ja isännöitsijältä.
 
Sähköasennusstandardissa kuvatunlaiselle asennukselle ei ole estettä. Hankaluutta toteutukseen voi tulla asennusten rakenteesta, sillä jos asennukset sijaitsevat poistumiskäytäväksi luokiteltavassa tilassa, pitää muita kuin poistumiskäytävän asennuksia syöttävät kaapelit lähtökohtaisesti suojata EI-30 suojausrakenteella. Tämä taas on oma lukunsa, miten saadaan toteutettua ja miltä se näyttää siellä käytävällä.
 
Lisäksi on syytä pohtia paloturvallisuutta tiloissa, joissa voidaan säilyttää suuriakin määriä palokuormaa lisäävää tavaraa, kuten mm. auton renkaita ja vaatteita.  Yleensä varastokopit eivät ole kovin aktiivisessa seurannassa. Jos koppiin aiotaan asentaa pistorasioita ja kytkeä niihin sähkölaitteista, paloturvallisuus voi vaarantua.
 
Jos asennuksia toteutetaan, niiden merkinnästä ja dokumentoinnista tulee huolehtia hyvin. Tällaiset asukkaan mittarin takaa tulevat syötöt muodostavat yleiseen käytäntöön nähden melko poikkeavan ratkaisun, kun kyseisissä tiloissa on totuttu kohtaamaan vain kiinteistön keskukselta tulevia syöttöjä. Tällöin asukkaan keskukselta tuleva syöttö voisi jäädä huoltotöissä tai muuten huomaamatta ja aiheuttaa vaaraa huonosti merkittynä ja dokumentoituna.
 
Tekniset asiantuntijat Jenna Kauppila ja Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Haaroitus mittaritaulun ja sulaketaulyn välistä":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*