Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 18.9.2020 12:9

Kysymys: Jatkojohdon laillisuus

Sähköistys

Hankimme mökille älypistorasian, jolla saamme etäkäynnistettyä lämpöpatterit.

Älyrasiassa on vain yksi "reikä" joten jos haluaisimme rasiaan enemmän, kuin yhden patterin, niin se onnistuisi helpoimmin jatkoroikan avulla. Vaan onko tämä ihan laillista?  Eli, jos jotain tapahtuisi, niin vaikuttaako roikan käyttö vakuutuksen korvauksiin?

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Ensinnäkin on hyvä muistaa, että jatkojohto on tarkoitettu aina vain tilapäiskäyttöön. Mikään laki tai määräys ei kuitenkaan kiellä sen käyttämistä, vaikka sähköpatteri onkin ns. kiinteä sähkölaite.
Sähköpatterit voivat olla päällä poikkeuksellisen pitkään yhtäjaksoisesti päällä, kun lämmitys käynnistetään. Tällöin etenkin halvimpien jatkojohtojen johdinpoikkipinnat voivat olla täysin riittämättömiä ja aiheuttaa paloriskin.
Etenkin kun monta patteria on tarkoitus laittaa samaan sähköjohtoon, jatkojohdon tehonkeston merkintä on syytä tarkistaa.
Toinen ongelma voi olla jatkojohdon tiiviys: lämpötilan vaihtelut tuppaavat keräämään kosteutta, joten jatkojohdon luotettavuudesta tältä osin ei ole takeita. Jälleen oikosulun ja sen myötä palon riski kasvaa.
Huomaa myös, että älyrasialle on ilmoitettu maksimikuormitus samoin kuin voi olla määritelty liitettävien laitteiden tyyppi.
Suosittelemme, että otat yhteyttä ammattilaiseen ja kutsut hänet paikan päälle suunnittelemaan ja tekemään sähköasennukset, jotka mahdollistavat älyrasian turvallisen käytön. Oikeudet omaavien sähköurakoitsijoiden yhteystietoja voit hakea osoitteessa www.loydasahkomies.fi
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Jatkojohdon laillisuus":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*