Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 6.4.2022 14:37

Kysymys: juokseva vesi talvikylmälle aurinkosähköistetylle (230v) Mökille

Sähköistys

Hei,meillä on verkkosähkötön talvikylmä puulämmitteinen mökki, joka on käytössä noin 10-12vko vuodessa, joista muutama viikko myös talvella. Mökillä on isohko aurinkosähköjärjestelmä 48V/360Ah akustolla, jolla pystyy käyttämään kahvinkeitintä mikroa yms. Tällä hetkellä kylmä vesi tulee kesäisin mökin terassin kulmalle vesipumpulla, joka on saunalla noin 30m:n päässä mökistä alarinteessä ja talvella kantovetenä. Haluaisin rakentaa järjestelmän, jossa kesäisin saataisiin keittiön hanasta jarvivettä ja mielellään myös lämmitettynä jos mahdollista. 230v Mökkihanaan sähkö ei taida riittää, mutta minkälainen systeemi olisi mahdollista rakentaa? Lisäksi olisi toiveena, että myös talvella hanasta tulisi vettä, käsienpesua yms. varten. Onko mahdollista rakentaa systeemiä, jossa talviaikaan vesi tulisi esim. erillisestä allaskaapissa (lämpimässä) säilytettävästä puhdasvesi säiliöstä? Järvestä veden pumppaaminen talvella peruslämmöttömällä mökillä taitaa olla mahdotonta?
Tähän ei tullut vastausta. [J7942032026]
12.4.2022 15:55


Lähtötiedot ovat hieman vajaat, tuo 48V/360 Ah akusto (=17280Wh) on isohko, kahvinkeitin ja mikro ei  kovin paljoa kuluta energiaa, mikähän on aurinkopaneeleiden tehotuotto? Akkujen latausaika (~=aurinkopaneleiden teho) määrittää  käyttöön saatavan sähkön määrän. Kesäaikaan voisi saada käyttöveden lämmitettyä, pieni lämminvesivaraaja, 20-50l, voisi tuossa toimia, riippuen panelien määrästä.Jokatapauksessa talviaikaan (marras-helmikuu) aurinkopaneeleista ei saa mitään tuottoa, joten tuon ajan sähkö pitäisi  tehdä muulla tavalla.

Veden järvestä toki saa talviaikaan mökille kaivamalla vesiputken  routarajan alapuolelle koko matkalle, mökin sisällä sitten putken sulanapito täytyy järjestää jotenkin, aurinkopaneeleilla se ei  talven läpi onnistu.

  [pekukallio]
13.4.2022 10:49Kommentoi:*
Vastaus

-
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / juokseva vesi talvikylmälle aurinkosähköistetylle (230v) Mökille":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
ja vastaus oli?

  [J7942032026]
12.4.2022 15:56Kommentoi:*