Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 23.5.2021 16:5

Kysymys: Kerrostalo nkatto

Sähköistys

Hei,kerrostalomme on rakennettu 2004.Katolla on 27 huippuimuria,joiden sähköistys on päin peetä.Mm kaapelit vedetty ilman suojaputkea suoraan pellin läpi ja ilman ainuttakaan turvakytkintä.Katolla on muovisia kytkinrasioita sään armolla,ilman tarvittavaa katosta.Rasioihin on tehty puukolla väljät reiät,joten ne on täynnä vettä.Katolla on paljon tekemättömiä asennuksia mm.tikkaat puuttuu ylimmälle parvekkeelle,petilistan pätkiä puuttuu,miesluukusta puuttuu turvakettinki ym.ym.Viat havaitsi kattotarkasja.Kysyn lähinnä noista sähköasennuksen puutteista.Nehän ovat määräysten vastaisia ja mielestäni asennus on lähes rikollista.Onko taloyhtiöllä mitään mahdollisuutta saada tekijää korjaamaan jälkensä ja onko vastuu rakennusyhtiöllä vai sähköurakoitsijalla?

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Taloyhtiön katon huippuimurit ovat huoltokohteita, joten katolla liikkuu aika ajoin ihmisiä. Täten väärin tehdyt sähköasennukset aiheuttavat pahimmillaan välitöntä hengenvaaraa ihmisille.
 
Kuvaillut puutteet eivät aiheuta heti asennuksen jälkeen välitöntä vaaraa, mutta ajan myötä puutteet etenevät todennäköiseksi vaarallisiksi. Sähkötarkastajilla ja TUKES:in ohjeissa on omat kategoriansa näille asennusten ”tuoreille” puutteille. Näkemyksemme on, että mainitut puutteet aiheuttavat kohteessa uudelleentarkastuksen tarpeen.
 
Yleisesti käytössä olevien rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan urakoitsijoiden vastuu päättyy, kun kymmenen vuotta on kulunut rakennuskohteen vastaanottamisesta tai käyttöönotosta.
Vuonna 2004 rakennetun kiinteistön rakennuttajan vastuut ovat siten käsittääksemme jo rauenneet hyvän aikaa sitten eli juridisesti vastuun hakeminen sitä kautta voi olla mahdotonta. Mutta pääasiassa siis rakennusyhtiö on päävastuullinen taho, jolle reklamaatiot näistä tulee toimittaa ja he ohjaavat ne edelleen sähköurakoitsijalle.
 
Ensisijaisesti sähkölaitteiston haltija, tässä taloyhtiö, vastaa laitteiston turvallisuudesta. Onpa rakennusvastuu siis kenellä tahansa, niin aivan viime kädessä vastuu on taloyhtiöllä ja on taloyhtiön velvollisuus korjauttaa tai poistaa käytöstä ainakin välitöntä vaaraa aiheuttavat asennukset pikimmiten. Jos voidaan olettaa, että alkuperäisen rakentajan rakennusaikainen ja sen jälkeisten vuosien vastuu on voimassa, niin alkuperäiselle rakentajalle pitäisi antaa mahdollisuus korjata puutteensa itse.
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kerrostalo nkatto":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*