Edellinen | Sähköistys aihealue | Seuraava |
pvm: 23.5.2021 16:5
Kysymys: Kerrostalo nkatto
Sähköistys
Kommentoi:*
Vastaus
Hei!
Taloyhtiön katon huippuimurit ovat huoltokohteita, joten katolla liikkuu aika ajoin ihmisiä. Täten väärin tehdyt sähköasennukset aiheuttavat pahimmillaan välitöntä hengenvaaraa ihmisille.
Kuvaillut puutteet eivät aiheuta heti asennuksen jälkeen välitöntä vaaraa, mutta ajan myötä puutteet etenevät todennäköiseksi vaarallisiksi. Sähkötarkastajilla ja TUKES:in ohjeissa on omat kategoriansa näille asennusten ”tuoreille” puutteille. Näkemyksemme on, että mainitut puutteet aiheuttavat kohteessa uudelleentarkastuksen tarpeen.
Yleisesti käytössä olevien rakennusurakan yleisten sopimusehtojen mukaan urakoitsijoiden vastuu päättyy, kun kymmenen vuotta on kulunut rakennuskohteen vastaanottamisesta tai käyttöönotosta.
Vuonna 2004 rakennetun kiinteistön rakennuttajan vastuut ovat siten käsittääksemme jo rauenneet hyvän aikaa sitten eli juridisesti vastuun hakeminen sitä kautta voi olla mahdotonta. Mutta pääasiassa siis rakennusyhtiö on päävastuullinen taho, jolle reklamaatiot näistä tulee toimittaa ja he ohjaavat ne edelleen sähköurakoitsijalle.
Ensisijaisesti sähkölaitteiston haltija, tässä taloyhtiö, vastaa laitteiston turvallisuudesta. Onpa rakennusvastuu siis kenellä tahansa, niin aivan viime kädessä vastuu on taloyhtiöllä ja on taloyhtiön velvollisuus korjauttaa tai poistaa käytöstä ainakin välitöntä vaaraa aiheuttavat asennukset pikimmiten. Jos voidaan olettaa, että alkuperäisen rakentajan rakennusaikainen ja sen jälkeisten vuosien vastuu on voimassa, niin alkuperäiselle rakentajalle pitäisi antaa mahdollisuus korjata puutteensa itse.
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys
/
Kerrostalo nkatto":