Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 1.3.2003 19:29

Kysymys: Kesämökin ulkoinen sähköistys.

Sähköistys

Hei. Mitenkä olisi piha-alueen sähköistys sillä lailla esim: kuinka lähelle rantaa voi laittaa valaistuksen esim; käpyvalaisin. Piha-alue on noin 500 neliöä ja siihen pitäisi järkevästi laittaa valot, niin että ympäristö olisi kauttaaltaan valaistu. Kannattaako valistuksen laittaa syttymään hämärissä ja sammumaan kun on valoisaa, vai eri kytkimellä. Kuinka syvälle maakaapeli pitää kaivaa jotta se olisi turvallinen ja pitääkö se merkitä. Täytyykö valaisin asennuksessa käyttää sähköliikettä. Perheen jäsenestä löytyy sähköasentaja. Voiko hän laittaa nämä sähköt?. Kiitos.

Kommentoi:*
Vastaus
Sähkösuunnittelu ja -asennukset vaativat tietyt luvat. Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä sähkösuunnittelijaan, joka suunnittelee valaisimien paikat ja tyypit niin, että asettamasi tavoitteet saavutetaan. suunnittelija suunnittelee valaistukseen sekä kytkimet että hämäräkytkimen. Hän määrittää myös maakaapelin syvyyden maanpinnasta ja ohjeiden mukaan varoitusnauhan siihen päälle. Tämän jälkeen työn tekee sähkömies, jolla on asennusoikeudet tai vähintään oikeudet omaava henkilö teettää työn asentajalla ja suorittaa itse sen jälkeen tarkastuksen. Jos perheenjäsen on sähkömies, hän voi työn tehdä, mutta vastuullinen henkilö pitää löytyä myös. Tavallinen sähköasentaja ei saa laittaa yhtään valoa, ennen kuin sähkötöiden johtaja (henkilö jolla on urakointioikeudet) on tarkastanut paikat ja antanut luvan tehdä, ja hänen pitää olla tietoinen koko asennustyön ajan missä mennään ja mitä tehdään!! Lisäksi sähkötöidenjohtajan pitää hyväksyä sähkötyöt ja tehdä vaadittavat mittaukset ja tarkastukset
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kesämökin ulkoinen sähköistys.":


Kommentoi:*