Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 16.9.2021 12:27

Kysymys: Kodin lähiverkon laajennus

Sähköistys

Asumme paritalossa rinnetontilla, haluaisin saada lähiverkon toimimaan autotallissa mutta wifi ei sinne kuulu. Talli on osittain maan alla pohjakerroksessa. Voinko porata asuintilan ja tallin väliseen (kantavaan?) Seinään reiän lähiverkkokaapelin läpivientiä varten ja jos, niin mitä pitää ottaa huomioon sitä tehdessä? Seinä on tiiliä/harkkoa.

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Ihan ensimmäiseksi on hyvä kutsua paikalle talon rakenteet tunteva asiantuntija selvittämään kantavien rakenteiden osalta niiden työstömahdollisuudet.
 
Rakenteisiin liittyvät ohjeet menevät yleensä Rakennustiedon lähdemateriaalien varaan.
Sähköstandardeissa tai -ohjeissa ei ole eri materiaalien läpivientien tekoon mitään tarkkoja ohjeita, joten emme pysty antamaan tähän vastausta.
 
Erityisen tärkeää on kuitenkin aina tiivistää mahdollinen palo-osastoinnin lävistävä läpivienti palonkestävällä materiaalilla, jottei esimerkiksi teknisen tilan ja asumishuoneiston välinen palo-osastointi ja siten paloturvallisuus heikkene.
 
Vaihtoehtoisena ratkaisuna ehdottaisin, että myös sähköverkkoa voisi ns. PLC (PowerLine Communications) tekniikan avulla käyttää lähiverkon laajentamiseen.
Meillä on kohtalaisia kokemuksia ns. lähitavaratalon tuotteella toteutetuista ratkaisuista. Niillä on saatu helposti toimimaan 30/5 Mb yhteys autokatokseen.
 
Matti Orrberg, tekninen asiantuntija, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry/ Löydä sähkömies -palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Kodin lähiverkon laajennus":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi
Hei ja kiitos vastauksesta! Päädyin kokeilemaan juurikin mainitsemiasi PLC purkkeja jotka tilasin Verkkokauppa.comista. Hiukan tuossa matkalla siirtonopeus kärsii mutta tulee tallille siltikin vielä 50/20mb jolla jo surffaa varsin sujuvasti eikä tarvinnut tehdä yhtään reikää saati pitkiä kaapelinvetoja!  [Matti Äikäs]
5.10.2021 22:39Kommentoi:*