Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 7.12.2020 16:2

Kysymys: Lieden "laiton" kytkentä?

Sähköistys

Hei,Teetimme keittiöremontin syyskuussa 2020, jonka yhteydessä vanha keraaminen liesi vaihdettiin uuteen induktiolieteen. Uuden lieden kanssa tuli ongelmia, jonka takia lieden valmistajan valtuuttama korjaaja kävi katsomassa liettä, ja sähkömies (eri yritys kuin keittiöremontin tehnyt porukka) kävi asentamassa lieden uudestaan. Sekä korjaaja että sähkäri mainitsivat että liityntäkotelon kansi (tai sormisuoja) puuttui, ja sähkäri jopa sanoi että liesi on periaatteessa laitonta kytkeä ilman tuota sormisuojaa. Lieden alkuperäiset asentajat olivat jostain syystä jättäneet sormisuojan asentamatta, ja olivat luultavasti heittäneet sen roskiin.Onko todella näin että lieden asennus ilman sormisuojaa on laiton? Jos asuntoon muuttaa uusi asukas muutaman vuoden kuluttua ja sattuu jotenkin huomaamaan että sormisuoja puuttuu, onko mahdollista että hän vaatii minua korvaamaan uuden sormisuojan hankkimisesta ja asentamisesta aiheutuvat kulut?

  

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
On tosiaankin laitonta jättää sähkölaitteen jännitteisiä osia paljaaksi asennuksiin, joita maallikko käyttää, vaikka ne sijaitsevatkin lieden takana.
 
Mutta kun liettä siivottaessa se otetaan pois paikaltaan puhdistusta varten ja esimerkiksi pyyhitään rievulla kylkiä tms., niin riskit kasvavat ja hengenvaara on todellinen.
 
Eli on vähintäänkin suotavaa tuo suoja siihen hankkia. Tästä ovat ensisijassa vastuussa asennus- / korjausliikkeet.
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, Löydä sähkömies -palvelu
 
 
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Lieden "laiton" kytkentä?":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*