Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 1.1.2021 13:13

Kysymys: Liian pieni kaapelointi

Sähköistys

Yhden pistorasian siirron yhteydessä herätti ihmetystä kun syöttö ei tullut yhdestäkään pistorasioiksi merkityistä sulakkeista, vaan lämmitysryhmästä joissa on sähköpattereita. Onglema on, että pistorasian kaapelointi on 3G1,5 ja sulake on 16A. Talo on 1930-luvulla rakennettu, jonka sähköt on viimeisimmän kerran uusittu 2000-luvun alussa. Ostimme talon 2017 ja edellinen omistaja oli tee se itse mies, kovalla halulla ja vähällä taidolla. Pidänkin ihan mahdollisena että nuo ovat hänen tekemiä viritelmiä, koska saneerauksen tehnyt sähköfirma tuskin on sen takana. Käsittääkseni kaapelointi on tässä tapauksessa laiton, korjatkaa jos olen väärässä. Mutta onko myyjällä vastuuta ongelman korjaukseen jos luvanvarainen työ on ilman lupia tehty, vaikka kyseessä onkin kustannuserältään pieni tapaus. Pidän mahdollisena että muitakin samanlaisia kaapelointeja on täällä olemassa.

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Kyllä nyt on niin, ettei 16A tulppasulakkeella tuosta saa 1,5mm2 johdoilla mitenkään hyväksyttävää asennusta. Jos asennuksessa on tulppasulakkeet, on tietysti mahdollista, että sinne keskukseen on joku vaihtanut alkuperäisten 10A sulakkeiden tilalle 16A sulakkeet ja pohjat tehden asennuksesta virheellisen. Jos remontin yhteydessä on vaihdettu keskus johdonsuoja -malliseksi, niin silloin voisi auttaa se, että 16A johdonsuoja vaihdetaan tuossa kyseisessä ryhmässä 13A suojaan.
 
Tämä on sähköalan ammattilaisella teetettävää työtä eikä näillä tiedoilla pysty sanomaan, onko se riittävä kyseisen ryhmän kaapeloinnin kuormituksen kannalta. Tähän vaikuttaa moni asia, kuten koko ryhmän maksimikuormitus vaikuttaa siihen, onko edes järkevää lähteä suojan kokoa pudottamaan. Lisäksi itse ylikuormitussuojaukseen vaikuttaa sitten mm. kaapelin asennustapa, viereiset kaapelit ja ympäristön lämpötila.
 
Siihen kuka on tehnyt ja miten ja milloin tai kuka on vastuussa en lähde arvailemaan mitään. Toteat pitäväsi mahdollisena, että muitakin samanlaisia kaapelointeja on kiinteistössä olemassa. Suosittelen, että teetät sähköalan ammattilaisella sähköistyksen kuntokartoituksen. Sen avulla saat selville mahdolliset kytkentävirheet, yleisesti sähköasennusten kunnon sekä samalla vinkkejä siihen, miten sähköistyksen avulla voi parantaa asumismukavuutta.
 
Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Liian pieni kaapelointi":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*