Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 11.7.2020 9:44

Kysymys: Paras tapa kiinnittää sähköasennusputki

Sähköistys

Hei, olen tehnyt 60-luvun talon seinään uran sähköasennusputkelle. Mikä on paras tapa kiinnittää putki uraan, että sen lopulta saa piilotettua seinätasoitteella (joka taas vaatii pidemmän ajan kuivuakseen)? Olen kuullut, että osa liimaa (esim. kuumaliima/pikaliima?) ja taas osa käyttää nopeasti kuivuvaa pikatasoitetta, millä saadaan putki pysymään urassaan. Kumpi olisi parempi tapa ja jos on vielä liima/tasoite suosituksia, niin mielellään ottaisin vastaan!

Kommentoi:*
Vastaus

Sähköasennusputki on yleensä ns. perus PVC putkea, joka ei tuo itsessään uusia lisähaasteita. Tärkeintä olisi saada varmistettua, että putki jää ainakin yhdeltä sivulta ”kylmälle” puolelle, ettei putki kulje kokonaan lämpöä eristävän kerroksen sisällä. Tällöin on nimittäin suurena riskinä johtojen ylikuumeneminen.
 
Lisäksi on syytä arvioida ratkaisua ”liimauksen” tai muun ratkaisun osalta materiaalien tartunnan ja toisaalta eliniän kannalta ympäristön olosuhteista riippuen. Jos sähköjohtoja kuormitetaan paljon pitkiä aikoja, voi senkin myötä lämpötila noustava huomattavaksi: sähköjohdoille sallitaan jatkuvaksi lämpötilaksi jopa 70 C-astetta, joka asettaa omia haasteita tällaiselle ratkaisulle varmasti.
 
Ensisijaisesti näihin parhaiten ohjeistavat tasoite-/liimavalmistajat:
 
- Miten liima/tasoite toimii PVC putken kanssa ja ympäröivän rakennusmateriaalin kanssa?
- Miten liima/tasoite toimii ympäristön olosuhteissa: lämpötilat, kosteus, tärinä?...
 
Tämän tarkempia suosituksia en pysty tähän antamaan, vaan materiaalivalmistajat tuntevat nämä asiat parhaiten.
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies-palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Paras tapa kiinnittää sähköasennusputki":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi
"HYVÄ KYSYMYS"

Jos roilo muurauksessa kaksi naulaa saumaan ja kalvanoidulla rautalangalla kiinni jos roilo betonissa väliaikainen "pönkä" ja roilo umpeen joko

kalkki tai sementti laastilla ja v iimeistely seinälaastilla.Onko paras tapa mutta kilpailukykyinen vaihtoehto!

Putki kylmällä puolella outo asia ? Johtimien lukumäärä/poikkipinta ala on määritelty erikokoisille putkille ja näin varmistettu niiden jäähdytys.

Putken ulkolämpötilathan voivat olla mitä sattuu milloinkin eikä niitä normaalioloissa voi mitenkään ennustella eikä huomioida . [sähkötesteri]
17.8.2020 16:56Kommentoi:*