Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 14.7.2020 23:20

Kysymys: Sähköä puuceehen

Sähköistys

Hankin polttavan Cindefella Comfort wc:n. Laite voi olla kylmässä tilassa ja ympärivuotisessa käytössä. Puucee on n. 25m päässä mökin seinässä olevasta maadoitetusta pistorasiasta. Maahantuojan mukaan sähkön voi tuoda laitteelle jatkojohdolla. Voinko tehdä näin? Kumikaapeli H05RN-F  3 x 2,5 S laitetaan suojaputkeen ja suojaputki maahan. Suojaputki kulkee kivikkoisessa ja kallioisessa maastossa, jossa ei yleensä liikuta. Suojaputken tulee olla väljä? ,halkaisija sisällä 20 mm. Putken lujuus? SFS5608...B/SN8, 750N....Puuceen parin sentin seinään reikä, johto läpi ja reikä tiivistetään ja suojataan. Kaapelin päihin pistokkeet. Mökin seinässä kukeva kaapelin päälle sinkkine kaapelinsuojus. Toki pidemmällä aikavälillä olisi hyvä saada ainakin mökin päähän johdon kiinteä asennus. Onko (paljoinkin) korjattavaa?

Kommentoi:*




Vastaus

Kuvailemasi asennus muistuttaa kyllä niin paljon kiinteää asennusta, että suosittelisin sen tekemistä siten kaikin puolin heti:
- Esimerkiksi MCMK kiinteästi kytketty syöttöpäähän ja pistorasia WC:lle. Asennus suoraan maahan (vähintään 0,7 metriin) tai putkeen (suositus vähintään 0,3 metriä).
 
Väliaikaisena ratkaisuna kuvailemasi toteutus voitaisiin hyväksyä, jos WC:tä siirreltäisiin jatkuvasti tms. Mutta näinhän ei kuitenkaan ole.
 
Vaikka valmistajan puolesta jatkojohto olisikin kelpo ratkaisu, tämä on kuitenkin sähköturvallisuuslain kannalta kiinteää asennusta, joihin väliaikaiset jatkojohtoratkaisut eivät kelpaa.
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies-palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sähköä puuceehen":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*