Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 31.8.2020 13:11

Kysymys: Sähkökaapin kaapeleiden läpivienti

Sähköistys

Hei mikä on oikea oppinen sähkökaapin kaapeleiden läpiviennin tiivistäminen ,kun kaapelit tulevat lattian läpi?Kyseessä betonilaatta.

Ongelmana ilmavuoto!

Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Onko lattia palon kannalta osastoiva? Silloin pitää käyttää omia paloläpivienteihin soveltuvia massoja, joita myydään sähköalan liikkeissä/tukuissa.
 
Kaikki läpiviennit on yleensä syytä suojata suojaputkella. Jos kaapelit tulevat putkessa keskukselle, niin putket voi päättää keskukseen putkinysillä. Tarvittaessa putket voi sulkea vielä keskuksen sisäpuolelta tiivistystahnalla tai höyrysulkuteipillä.
 
Jos asennus on toteutettu putkettomalla asennustavalla, on läpiviennit syytä kuitenkin suojata putkella, jolloin putkien päät tulisi nousta vähintään 50 mm korkeudelle lattiapinnasta. Lisäksi putken tiivistäminen tarvittaessa. Putken sisäpuolen tiivistäminen on tärkeää veden kondensoitumisen estämiseksi putkeen. Putken tai putkiryppään ja betonilaatan välinen aukko suljetaan joko palosulkutuotteilla tai betonivalulla ja näiden yhdistelmillä. Palosulkutuotteiden osalta kannattaa tutustua eri valmistajien tuotteisiin, sillä niiden asennustavoissa on eroja. Paloläpivienneissä voidaan käyttää esim.. palomansetteja, joista voidaan viedä läpi useampia muoviputkia. Mansetti toimiin siten, että palon sattuessa mansetissa oleva massa laajenee voimakkaasti tiivistäen palavan ja sulavan muoviputken jättämän tilan.
 
Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sähkökaapin kaapeleiden läpivienti":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi
Jos kyse beronilattian läpiviennistä esim rissipohjaan tai valun alapuoliseen täyttöö, tehdään putken läpivienti kuten viemäriputkenkin läpivienri. Tarkemmat ohjeet löytyy rt kortistosta. Sähköalan säädöksissä ei erikseen ole ohjeistetru tällaista läpivientiä. Yleis ohjeena on eträ läpivienti tulisi olla yhtä tiivis kuin läpivientipaikka olisi ilman kyseistä läpivientiä.

   [Aina ei sähköpuoleltakaan löydy vastausta]
15.9.2020 20:46Kommentoi:*