Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 20.11.2021 17:57

Kysymys: Sähkötöiden ym. muutosten vastuu ja SEN JÄLKEINEN VASTUU-OMISTUS NIISTÄ?

Sähköistys

1976 valmistuneen rivitalon pieniä keittokomeroita on 1995 muutettu isommiksi sekä kalusteiden paikkoja vaihdettu, mm sähköhellan, jääkaapin, ja huippuimurin huuva poistettu käytöstä ja laitettu toisessa paikassa olevan hellan päälle kierrättävä liesituuletin. Ilmastoinnin poistoa olisi pitänyt muuttaa tavalliseksi venttiililliseksi kun putki oli keittiökalusteiden yläsokkelissa ja siinä neliskanttinen ritilä siitä sivussa  n 30cm, ei säätö- ja kanaviston puhdistusmahdollisuutta. Kuka korvaa nyt kanavan venttiililliseksi? Kalusteiden muutoksen yhteydessä on lisätty pistokerasioita eri kohteisiin.  Muutosten johdosta aikaisempi, tai aikaisemmat osakkeen haltijat/omistajat ovat niitä tehneet. Suurin osa todennäköisesti 1995. Nyt tämän hetken omistaja-haltijan tilaama sähkömies havaitsi että suojamaadoitettua kaapelointia uuteen rasiakohtaan ei ole jatkettu vaan kytkentä tehty niissä suojamaa nollaan. 16A ryhmässä, sulakkeella varustettu alkuperäinen kaapelonti 2,5mm mutta nämä jatkot 1,5 mm.

Sähkömies havaitsi myös että jakorasiassa yksi johto melkein irti . Vaati kaapeloinnin muutosta, vaihto 2,5 mm ja suojamaa kaapelilla. Olisi voitu vaihtaa 10A sulakkeeksi, mutta suojamaadoitus olisi pitänyt laittaa kuntoon. Muutokset tehtiin heti sillä sähkömies sanoi ettei jatka uuden liesitason/uunin kytkentää toisessa kohtaa, ellei näitä havaittuja virheitä korjata. Nämä havaitut ei liittyneet tilattuun työhön. Varsinainen alkuperäinen sähkötyön tilaus oli hallituksella tiedossa. Sähköliikkeen taholta esitettiin vanhan aikoinaan lieden-uunin siirrosta johtuneen n. 5,5 m pitkän kumikaapelin uusimista MMJ kaapeliksi kun se vanha kulki suojaamatta n 2,5 m pitkin lattiaa alakaappien alla. Liesi ja erillisuunia varten tehtiin naapurikaappiin jakorasia 5x2.5 kaapeloinnille ja siitä pistokerasia laitteiden 1,5 m pitkiä omia kaapeleita varten. Rasiat ja kytkentä ilman muuta tilaajan, mutta entäs sen kumikaapelin vaihtotyö ilman jakorasiatyötä, jota ei aiemmein uuniyhdistelmä ollut tarvinnut, maksaja?Lisä kysymyksiä: Kuka maksaa näiden aikoinaan tehtyjen sähkö virheiden muutokset, korjaukset, entä ilmastoinnin? Onko aikoinaan tehdyt sähkötöiden muutokset, uudet kaapeloinnit ja pistorasiat taloyhtiön omaisuutta ja sen vastuulla, korjaukset kustannettava,  vaikka vanhat muutostyöt on alun perin maksanut osakkeen haltija-omistaja?? Yksi pistorasiakin piti uusia kun rikki. Kenelläkään ei vaikuta olevan tarkkaa tietoa. Yhtiöjärjestyksessä-säännöissä eikä isännöitsijätodistuksessa mainintoja noista muutoksista, jotka kaiken todennäköisyyden mukaan hallitukset hyväksyneet. Yhtiössä yksi vanha alkup asukas ja ei muista-tiedä mitä sovittu.

Olisi outoa jos kaikki seuraavat asunnon haltijat joutuisivat kustantamaan noiden vanhojen muutostöiden korjaus kustannuksia muutaman omistajan takaa ??? Kuka omistaa muutostyöt?

 
On aivan selvää, että 25 vuotta sitten tehdyistä virheellisistä muutoksista ei saa ketään muuta enää vastuuseen. Todennäköisesti tekijät ja silloiset taloyhtiön hallituksen jäsenet ovat jo kuolleet, tekijäyritykset menneet konkurssiin jne. Edellisiä, muutoksia tekemättömiä omistajia et ainakaan saa vastuuseen koska he eivät ole virheitä tehneet eivätkä huomanneet. Sinun olisi vain pitänyt tarkistaa huolellisemmin kaikki paikat osaketta ostaessasi. Toki ymmärrän, ettei kukaan teetä täyttä sähkötarkastusta osaketta ostaessa, kosksa asioiden pitäisi teoriassa olla kunnossa, vaikkeivat käytännössä olekaan.Eli korjaukset kuuluvat sinulle, nyt varsinkin kun ne on sähkömies todennut, sinun on pakko ne toteuttaa.  [Matti Tiilikainen]
25.11.2021 21:23


Matti osasi muotoilla vastauksen paremmin kuin minä <3 Nuo ovat onneksi muutaman tunnin pikku korjauksia. 

PS: Monet yhdistykset ovat nyt vailla vapaaehtoisia saati vastuunkantajia :( Jos taloyhtion asiat eivät ole jäsen J4599901013 juttu, niin tekemistä löytyy muualtakin... [Viisasinsinööri]
26.11.2021 19:58


Matti osasi muotoilla vastauksen paremmin kuin minä <3 Nuo ovat onneksi muutaman tunnin pikku korjauksia. 

PS: Monet yhdistykset ovat nyt vailla vapaaehtoisia saati vastuunkantajia :( Jos taloyhtion asiat eivät ole jäsen J4599901013 juttu, niin tekemistä löytyy muualtakin... [Viisasinsinööri]
6.12.2021 17:45Kommentoi:*
Vastaus

Kuka ilmanvaihtokanavaa on muuttanut? Jos muutos on aikanaan tehty osakkaan toimesta ilman taloyhtiön lupaa, tulee ennallistamiskustannus (mikäli se on ylipäätään tarpeen) todennäköisesti osakkaan kustannettavaksi.

Myös sähkötöiden osalta korjaaminen ja siitä aiheutuva kustannus jää osakkaan vastuulle, jos muuta ei ole hallituksen kanssa aikanaan sovittu. Tilaaja vastaa siitä, että käyttämänsä sähkömies on ollut huolellinen ja tehnyt asennukset silloisten määräysten mukaisesti.

En ymmärrä mitä tarkoitat sillä kysymyksellä, "kuka omistaa muutostyöt".

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle.  Osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Osakkeenomistajan on hoidettava osakehuoneistoansa huolellisesti ja toteutettava kunnossapitotyönsä siten, että yhtiön vastuulla olevat kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osat eivät rikkoudu.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. Taloyhtiö on lisäksi velvollinen pitämään kunnossa lämmitys-, sähkö-, tiedonsiirto-, kaasu-, vesi-, viemäri-, ilmanvaihto- ja muut sen kaltaiset perusjärjestelmät. Yhtiö ei kuitenkaan vastaa osakehuoneistoissa olevista altaista. Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi.

Kunnossapito on kuitenkin eri asia kuin osakkaan itsensä tilaamat muutostyöt. Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa. Tällaisen muutoksen on oltava yhtiöjärjestyksessä määrätyn osakehuoneiston käyttötarkoituksen mukainen.

Osakkeenomistajan on huolehdittava siitä, että muutostyöt suoritetaan hyvän rakennustavan mukaisesti.

Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Sähkötöiden ym. muutosten vastuu ja SEN JÄLKEINEN VASTUU-OMISTUS NIISTÄ?":

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.


Ota yhteyttä

Jurinet Markus Talvio-218x700

Kommentoi:*