Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sähköistys aihealue Seuraava
pvm: 29.10.2021 19:50

Kysymys: Saunan led valot verkkovirtaan

Sähköistys

Hei

Tarkoitus olisi asentaa saunan selkänojaan muutama ledivalaisin. Saunassa ei kuitenkaan ole erillistä pistoketta. Saunassa on oma valaisin. Täytyykö sähkömiehen kytkeä ledivalot jotenkin saunanvalaisimeen vai mitenkä ledit saapi virtaa?
Vaatimukset täyttäviä led-valoja on. Kaiketi löylyhuoneen ulkopuolella on pistorasia, josta saa virtaa muuntajalle, josta lähtee 12 V tasavirta led-valoille.  Hankaluutena on sitten johdatus saunan selkänojassa oleville valoille.  [Mava]
2.11.2021 9:42


Löytyy. Moni valmistaja ilmoittaa silti maksimi asennuskorkeuden. Vaikka standardin mukaan saisi 125c kestoisen valonlähteen asentaa kattoon, on silti noudatettava valmistajan ohjeen rajoituksia.On tullut paljon vastaan "sauna ledejä" joiden sallittu käyttölämpötila on 65c, näitähän et saa asentaa sitten yli 1m korkeuteen. [sitä ei koskaan tiedä]
3.12.2021 22:5Kommentoi:*
Vastaus

Hei!
 
Selkänojat lienevät reilusti yli metrin korkeudella lattiatasosta ja vaikka eivät olisikaan, niin suurella todennäköisyydellä saunan täysi kuumuus vallitsee selkänojien korkeudella.
 
Tämä asettaa sähköasennusstandardin puolelta vaatimuksia sähkölaitteille 125 C asteen ympäristön lämpötilan kestämiseksi ja johdoille vähintään 170 C lämpötilan kestoisuutta.
Joten mitä tahansa tuotteita tähän ei saa käyttää. Suurella todennäköisyydellä LED valot eivät tule tätä lämpöä pitkään kestämään, vaikka joku tuotteen tähän käyttöön myisikin.
 
Sähkönsyötön puolesta tuo nykyinen saunan valaisin lienee ainoa järkevä vaihtoehto.
Maallikot saavat (jos osaavat) vaihtaa itse valaisimia, mutta tämä vaatii sähkönsyötön muutoksia ja todennäköisesti syöttökaapelin lisäämistä tulevaa valaistusjärjestelmää varten. Joten ammattilaista tarvitaan.
 
Pistorasioita saunaan ei saa asentaa, joten sähkönsyötön tulee olla ns. kiinteä asennus eli laitteet kytketään suoraan johtoihin kiinni. Tämänkin johdosta tämä työ on ehdottomasti ammattilaisen työtä.
 
Lyhyesti siis: Kutsu ammattilainen paikalle.
 
Tekninen asiantuntija Matti Orrberg, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu

-----


Hei!
Käytännössä tuolla korkeudella voisi käyttää valokuidulla toteutettuja valoja ja nekin lasikuitua, sillä muovikuidut eivät kestä.
Valonlähdekotelo sijoitetaan näissä usein löylyhuoneen ulkopuolelle sopivaan tilaan, joka lisää kuitupituutta ja samalla hintaa.
Markkinoilla tosin on ollut joitakin valonlähteitä, jotka voi sijoittaa lauteiden alapuolelle alle metrin korkeuteen.
Tässäkin vaihtoehdossa on tarve ammattilaisen apuun niin suunnittelussa kuin asentamisessa.
 
Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry / Löydä sähkömies -palvelu

 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sähköistys / Saunan led valot verkkovirtaan":

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry 
ESPOO, Suomi

Kommentoi:*