Kysy, vastaamme -palvelussa Omataloyhtiö.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä Kunnossapidosta, sisustamisesta tai taloyhtiön hallinnoinnista. Kysyä voi myös Taloyhtiön oikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!
Edellinen Sisäpintarakenteet aihealue Seuraava
pvm: 29.3.2021 22:55

Kysymys: Keittiön laattalattian ja sähkötoimisen lattialämmityksen uusimisesta

Sisäpintarakenteet

Omakotitalossa maanvarainen laatta ja keittiössä laattalattian sekä rikkoutunut lattialämmitys menossa vaihtoon. 1990-luvun alun talo. Vanhan päälle ei haluta rakentaa. Mitä sieltä laattojen alta todennäköisesti löytyy ts. miten nuo on siihen aikaan rakennettu ja onko kova homma poistaa vanhat laatat ja lämmitys?

Miten uusi lattia pitäisi oikeaoppisesti rakentaa? Olen ymmärtänyt että ei saisi olla ihan tiivis, jotta pohjalaatassa mahdollisesti oleva kosteus pääsee haihtumaan. Eikö nuo lattialaatat ole aika tiiviitä?

Kommentoi:*
Vastaus

Oletan, että lämmitys joko sähkö tai vesikiertoinen on, joko maanvaraisessa ( yksikerroksinen) betonilaatassa tai sitten pintavalussa jonka vahvuus yleensä on noin 50 mm.
Jos kysymyksessä on maanvaraisessa laatassa oleva lämmitys, poistaisin laatoituksen, jonka päälle lattia sähkölämmitys tasoite ja laatoitus uudelleen. Sama pätee  tietenkin myös erilliseen pintavaluun.  Epäilemäsi tiiviys ei tule kysymykseen lähtökohtana on olla, oikein rakennettu alapohja jossa kosteus ei saa nousta rakenteisiin.
 
Arvostele vastaus kysymykseen "Sisäpintarakenteet / Keittiön laattalattian ja sähkötoimisen lattialämmityksen uusimisesta":

Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Tosiaan maanvarainen betonilaatta, mutten tiedä mitä sen ja lattialaattojen välissä on sähkölämmön lisäksi. Alapohjan pitäisi estää kapillaarinen nousu (näin ainakin toivon). Mutta eikös sieltä altapäin joka tapauksessa jotain kosteutta (esim. vesihöyryä) pääse aina imeytymään, ja sen pitäisi päästä pinnasta haihtumaan?

Kappaleessa Kosteutta läpäisevät ja kestävät pinnoitteet: "Laatan pintarakenteet eli pinnoitteet vaihdetaan hyvin vesihöyryä tai tarvittaessa myös kapillaarista kosteutta läpäiseviksi, jolloin laatasta ja maasta tuleva kosteus pystyy haihtumaan pinnoitteen läpi."

Maanvastainen betonilaatta / Maanvastaiset rakenteet / Kunnossapito ja korjaaminen / Terveelliset tilat / Sisäilmayhdistys (sisailmayhdistys.fi) [Rape]
24.4.2021 14:43Kommentoi:*